– Гинуть лікарі, ті, що в масках, рятуючи тих, хто без… Ця неймовірна жінка зробила дуже багато задля збереження та підтримки Томашпільської лікар­ні, для колективу, для па­цієнтів. Вона робила все можливе та неможливе для того, щоб лікарня була повністю забезпечена ЗІЗ в період пандемії однією з перших, яка постійно тримала мене в курсі проблем у медицині, разом готували пропозиції до антиковідних законопроєктів, формували звернення для вирішення питання медицини на первинці та вторинці, — повідомила народна депутатка з Вінниччини Лариса Білозір. — Всі інсайти обласної медицини дізнавалась від неї. Це була людина високої дисципліни, у неї було все чітко в лікарні, сама подавала приклад, 2 маски, захист, рукавички, медперсонал у неї був забезпечений і захищений. Однак, не вбереглась.

Як з’ясував наш журналіст, Олена Краківська родом із села Ратуш Ямпільського району. Закінчила педіатричний факультет Вінницького медичного університету ім. Пирогова. Все життя лікувала ді­тей. На посаді головної лікарки – з 2014 року.

– Всім людям не вгодиш, але Олена Миколаївна мала підхід до кожного. Людина порядна і дуже яскрава, патріотка, чесна. Скільки всього купувала у магазині для потреб лікарні, ніколи не просила ніяких відкатів. Багато допомагала військовим на Сході, вона чи не єдина, хто заміняв відділ культури та адміністрацію. Коли загинув наш перший боєць, першою організувала зустріч. Щороку на Майдані збирала людей на роковини, — розповіли нам друзі лікарки.

– Коли почалась епідемія Ковіду, то ми всі переживали за лікарку. Вона мала хронічні хвороби, астму, ходила з балончиком. І, незважаючи на це, не боялась, працювала, служила людям… Коли захворіла, лікарку забрали до Вінниці. Там вона пробула три тижні, всі знали, що стан стабільно важкий… Дива не сталось, Олена Миколаївна перебувала останні дні на апараті ШВЛ. У неї залишились чоловік та син, брат – голова фермерського господарства. Це величезна втрата для Томашпільщини та Вінниччини.

Додамо, що коронавірус продовжує атакувати вінницьких медиків. До цього маємо вже 5 випадків смерті серед лікарів та загалом медичного персоналу.

Віталіна Володимирова