На «гарячу лінію» «33-го» колективно звернулись жителі Городківки, що у Крижопільському районі. Кажуть — у них забирають пасовище. Люди можуть залишитись без єдиного заробітку — худоби й молока. Дехто вже став збувати корів…

– Один з місцевих фермерів виграв на аукціоні право на оренду на 7 років ділянки площею 22 гектари. Знаходиться вона за межами населеного пункту в урочищі «Дабіжа го­ра» на полі площею 42 гектари, яким ми користувались з десятиліттями як пасовищем. Чесно сплачували кошти, є всі квитанції. Раніше ми просили колишнього землевпорядника, аби нам зробив державний акт на пасовище, але він відповів, що нема чого турбуватись, ніхто на нього зазіхати не буде. Такої ж думки дотримувався й голова. Коли в країні почалась війна, бійцям стали роздавати землю. То ми скинулись грішми, знайшли юриста, він став оббивати пороги інстанцій, написав на місцеву владу листа, й все ніби припинилось. Після того нам запропонували оформити оренду на пасовище чи зробити державний акт, але сільська рада відмовила, — розповіли жителі Городківки. — І, як бачите, ситуацією й скористався фермер. Після аукціону він приступив до оранки земельної ділянки. При цьому порушив межі зазначеної ділянки і здійснив самозахват приблизно 4-5 гектарів поза межами. Саме тому вимагаємо у відповідальних осіб негайно втрутитися у ситуацію. Насамперед слід встановити межі ділянки та залишити за нами 18 гектарів, якими ми користувались і за які сплачували кошти! Адже без пасовища ми не в змозі утримувати ВРХ, а це єдине джерело заробітку у селі, тим паче під час карантину, коли тисячі людей стали безробітними. А що ж це за село без корови, чи нам всім виїхати на заробітки за кордон?

Іншої ділянки під випас худоби у нас взагалі нема. За 3-4 кілометри до нас женуть люди худобу з іншої частини села та навіть із сусіднього, бо у них теж забрали пасовище. Заготівельники обіцяють підняти ціну на молоко, то громада буде вертатись до корівок. Натомість посадовці мають по кілька десятків гектарів та купують дорогу техніку. А проблеми простих людей їх не турбують. Просимо відповідні служби втрутитись й допомогти зберегти пасовище.

У Крижопільській ра­йонній держав­ній адміністрації нам повідомили ось що:

– Нами направлено лист управлінню з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держземкадастру у Вінницькій області. На даний час проводиться перевірка щодо законності використання земельної ділянки, про яку розповіли скаржники.

Віталіна Володимирова