Студенти вінницького політеху створили робота, який вимірює температуру тіла людини. Працювала над ним команда кафедри комп’ютерних наук — Володимир Шепель, Роман Гульчак і Андрій Капацин.

Допомагав їм кандидат тех­нічних наук старший викладач Володимир Озеранський. Робота наших земляків навіть здобула четверте місце серед 19 студентських команд з усієї України. Хлопцям не вистачило лише кілька балів до третього призового місця!

– Нинішній світ досить динамічно змінюється, саме тому ми почали адаптувати наші розробки до вимог часу і застосовувати креативний підхід у нових розробках задля нехай іноді і незначного, проте покращення суворих карантинних реалій. Ми модернізували одного із наших роботів для умов карантину. Це спроєктований і надрукований на 3D-принтері маніпулятор. «Мізки» робота – плата Arduino Uno. Він має Bluetooth-модуль, тобто ним можна керувати зі смартфона, – розповідає очіль­ник гуртка «Робототехніка та інтернет речей», кандидат технічних наук, доцент кафедри КН Сергій Барабан. — Насправді, нічого складного – додали модуль для безконтактного вимірювання температури тіла людини і написали програму обробки виміряних значень, додавши до робота LCD-дисплей задля виведення інформації про поточну температуру із одночасною рекомендацією подальших дій.

Робот у реальному часі проводить безконтактне вимірювання температури тіла людини, найбільш інформативно виходить із чола, зап’ястя або ж шиї. І лише за перший день спробували його на близько сотні добровольців. Студенти підходили із цікавістю, а сам процес вимірювання температури був досить веселий та позитивний. Тобто робот викликав жвавий інтерес та заохочення до відповідальності кожного із нас в умовах карантину. Якщо студенту або викладачу стане зле і він захоче поміряти температуру, то можна буде швидко це зробити. Це значно зручніше, ніж користуватися ртутним термометром.

Додамо, що це вже не перша унікальна розробка студентів та викладачів ВНТУ. Торік Володимир Шепель, Роман Гульчак і Андрій Капацин виготовили робота, який вимірює температуру, вологість, запиленість повітря, реагує на вогонь і навіть може провести алкотест. Представили його на змаганнях у Кишиневі та викликали там справжній фурор!

Віталіна Володимирова