20 жовтня, у селі Бронниця Могилів-Подільського району на фасаді Будинку культури було відкрито меморіальну дошку видатному уродженцю краю Олександру Гнатовичу Лотоцькому (9 (21) 03. 1870– 22.10.1939) – українському громадсько-політичному діячу, письменнику, публіцисту, науковцю, який брав активну участь у політичному житті та національно-культурному відродженні України в 1917–1921 роках, був членом Товариства українських поступовців. Восени 1917 року – генеральний писар Генерального Секретаріату України. Пізніше – Державний контролер УНР, міністр віросповідань Української Держави, голова дипломатичної місії УНР в Туреччині, міністр внутрішніх справ уряду УНР в екзилі.

Памʹятну дошку планували відкрити ще у березні 2020 року до 150-ї річниці від дня народження нашого земляка, але через протиепідемічні заходи було вирішено перенести цю дату.

На відкритті були присутні представники місцевої громади, галузі культури та краєзнавці. Зі вступним словом виступили історик і краєзнавець В.Войтович, який був ініціатором встановлення дошки, та поет і краєзнавець В. Колесник, а директорка Могилів-Подільського Центру народної творчості О.Городинська виголосила промову про значимість відкриття меморіальної дошки О.Лотоцькому для сучасних і прийдешніх поколінь. Директор Бронницької ЗОШ І-ІІ ступенів В.Девда також приєднався до попередніх спікерів із заключним словом.

Валентина Лісова