Вперше в історії нам вдалось перемогти у надважкому поєдинку з рахунком 1:0. І все це завдяки 22-річному вінницькому футболісту Віктору Циганкову! Він з’явився на заміну в матчі на 65-й хвилині. Через 11 хвилин у швидкій контратаці забив м’яч, який приніс команді України перемогу з рахунком 1:0. Наставник збірної України Андрій Шевченко, коментуючи перемогу його підопічних над Іспанією, заявив, що це успіх тільки його гравців. А сам Циганков після тріумфу опублікував на своїй сторінці в Instagram фотографію свого результативного удару й відзначення взяття воріт. Цей гол він присвятив на день народження своєму товаришу Віктору Гульвасу, який грає за команду «Реал Фарма». У відповідь друг півзахисника написав у коментарях, що для нього це найкращий подарунок, назвавши гравця «маестро». Сам Віктор Циганков, якого вболівальники називають зіркою українського футболу, таким себе не вважає.

– Я не герой. Герой — команда. Ми вийшли на матч єдиним цілим. Знаємо, хто така Іспанія, намагалися не давати супернику простору, тому що він відразу ж карає за дрібні помилки. Командний дух приніс нам удачу, — сказав Віктор Циганков. — Розуміємо, що попередні три матчі зіграли не найкращим чином, і хотіли реабілітуватися перед уболівальниками, які прийшли нас підтримати. Гра без м’яча? Ми розуміли, які в Іспанії гравці. У них були моменти, але без успіху не обійш­лося. Розуміли, що більшість часу гратимемо позаду. Всі до останнього вірили, що ми можемо перемогти.

Зазначимо, що Віктор Циганков родом з Вінниці і є вихованцем обласної ДЮСШ з футболу Блохіна та Бєланова.

– Дуже добре знаю тата Віктора — Віталія Циганкова, разом навчались при Радянському Союзі у спортінтернаті у Києві, куди нас свого часу запросили, — розповів директор ОДЮСШ Блохіна-Бєланова Ігор Коваль. — Він був дуже відомим футболістом, гравцем вінницької «Ниви» та низки ізраїльських команд. Грав на позиції воротаря. Саме там в нього й народився син. Невдовзі родина знову повернулась до України. Коли Віктору було сім років, його за руку до нашої футбольної школи, яка тоді мала назву обласної ДЮСШ «Нива» (до 2012 року), привів батько й весь час ним опікувався. Завжди відвідував тренування, одним словом — повністю віддавав себе дитині. Ще тоді було видно, що Віктор талановитий хлопець й неодмінно досягне висот. Першим тренером спортсмена був Микола Загоруйко, а допомагав йому Олександр Дусанюк. Вони й досі працюють у нашій школі. Починали займатись на стадіоні «Олімп». Наставники не затискали футболіста в рамки, а намагалися розвивати його сильні сторони. Від природи Віктор — лівша. Микола Загоруйко ж постійно змушував його працювати правою, і з часом Циганков навчився працювати правою майже так само впевнено, як і лівою. Перший рік Віктор відіграв у чемпіонаті України не за свою вікову категорію, а старших хлопчиків. Потім ще рік був зі своїми ровесниками на одному полі. Й ще тоді молодого, але дуже перспективного вінничанина помітили в юнацькому клубі «Динамо» й запросили до столиці. Ми не тримали Віктора, адже вважаємо, що треба їхати в такі клуби — гранди українського футболу.

Вінничанин Віктор Циганков

Вийшло так, що Циганков вже у 16 років почав тренуватися з основою київського «Динамо». А в 18 — дебютував у прем’єр-лізі, вийшовши на заміну. Футболістові на той момент було всього 18 років! Після успіхів у єврокубках про Віктора Циганкова почала активно писати європейська преса. Причому відгуки були більш ніж хвалебні. «Новий бос «Динамо», — писали про нього французи. «Український діамант», — казали англійці.

Та й сам президент «Динамо» Ігор Суркіс теж у захваті від гравця, але продавати його поки що не поспішає. Хоча за Віктора вже ціни стартують від 20 мільйонів євро! Кандидатура 22-річного лідера столичної команди також нібито розглядається як посилення «Аталанти». Однак на даний момент важко оцінити шанси на переїзд Циганкова в Італію — переговори між клубами можуть бути припинені.

Попри постійну зайнятість Віктор Циганков намагається приїздити у рідне місто, де в нього мешкають рідні, зустрічається з вчителями та однокласниками рідної школи №35, а ще неодмінно заходить до спортивної альма-матер, звідки й почав свою кар’єру. Тато теж завжди на зв’язку. Він працює із «Динамо» — тренером воротарів у академії дитячо-юнацького футболу.

Серце «рудого динамівця» теж зайняте. На карантині футболіст викладав фото разом з дівчиною — як вони разом прокаталися на катері на одній із водойм Києва. Пара не забула також прихопити із собою свого чотирилапого друга — собаку на ім’я Лакі.

Віталіна Трудько