Кожного тижня коронавірус оновлює рекорди захворюваності в Україні. Позаду вже залишилася позначка у шість тисяч хворих на добу. Ситуація з лікарняними ліжками ускладнюється щодня – в деяких регіонах місцеві органи влади, на яких від початку пандемії впав основний фінансовий і організаційний тягар, вже змушені просити центральну владу про допомогу в організації додаткових ліжко-місць.

Лихоманить і Вінниччину. Активних хворих більше 3 000. Вінницькі лікарні продовжують розгортати додаткові «ковідні» місця, проте лікарні вщент заповнені. Якщо минулого тижня місцева влада пожертвувала пологовим будинком, то цього тижня – відділенням Фтизіатрії Вінницької обласної лікарні та тубдиспансером. Не зрозумілим є лише одне питання: чому скільки часу було втрачено?

Дії влади схожі на імітацію бурхливої діяльності. Цього тижня знову змінили критерії для запровадження «червоної зони» та перекроїли зонування. Нові заходи впроваджуються поспіхом і без вчасного попередження. Ніби ще влітку профільним міністрам не було зрозуміло, які виклики принесе осінь, і що до них потрібно готуватися.

Вінниччина повністю увійшла до «помаранчевої» зони, але підготовка до місцевих виборів в активній фазі. Вінничанам, які мають намір проголосувати 25 жовтня, рекомендується перевіряти себе у списках онлайн, не виходячи з дому. «Ігри» з карантинними зонами, як у регіоні, так і на національному рівні, виглядають дуже дивно, особливо за тиждень до виборів, до яких «слуги» підходять з далеко не найкращими перспективами.

Володимир Зеленський відчайдушно намагається врятувати рейтинг своєї партії, яка не тільки стрімко втрачає підтримку, але й має суттєві проблеми з мобілізацією власних виборців. Заради піар-виступу президента у парламенті посунули навіть розгляд проєкту бюджету.

Послання президента завжди було виступом, який підсумовував діяльність голови держави і окреслював перспективи на наступний рік. У випадку із Зеленським відбулося абсолютно порожнє піар-дійство напередодні виборів. Президент хвалися чужими досягненнями, істерично сипав погрозами, перекручував факти. Стратегії країна так і не побачила.

Такою ж мильною бульбашкою, наповненою передвиборчим піаром, є так зване «всенародне опитування». Цю пустишку не можна назвати навіть соціологічним дослідженням. Організовуючи це «опитування», Зеленський порушує закон і Конституцію. Президент готовий на все, навіть на пряме втручання у виборчий процес, заради порятунку рейтингу «слуг». Але це лише фінальний акорд, насправді ж Зеленський вже кілька місяців працює віп-агітатором: під час виступів він постійно використовує не державну, а партійну символіку і навіть у ключових заявах використовував партійні слогани.

Згадувати про самі питання незаконного «опитування», які запропонував Зеленський, можливо й не варто, якби не одна деталь. Виявилося, що вони мобілізують не стільки виборців «слуг», скільки прибічників проросійських сил. Останнім часом партія влади вирішила позагравати з представниками цієї частини політичного спектру. «Слугам» це додало небагато, а от ОПЗЖ та маргінальні проросійські проєкти очевидно зміцнили свої позиції. Зеленський сіє вітер проросійського піару, а бурю пропутінського реваншу може отримати Україна.

Ця ж тенденція чітко спостерігається й на Вінниччині. Тут кандидат від ОПЗЖ не соромиться публічно порушувати Виборчий кодекс. За свідченнями громадянської мережі ОПОРИ, кандидат на посаду мера Вінниці від цієї партії особисто у центрі міста пригощав жителів гречкою та чаєм, поки поряд його однопартійці розповсюджували агітаційну продукцію.

Виборчі баталії у Вінниці загалом стають все більш брудними. На жаль, окрім свідомого підкупу виборців, кандидати вдаються до різного роду присвоєння собі здобутків міста чи області. Одні роблять фото на фоні новенької школи № 24, інші – вішають таблички про ремонт фасаду будинку за їх сприяння, треті – власноруч роздають рекламну продукцію поблизу ринків. Окремо слід відмітити, що кампанія не минулась без вандалізму опонентів, а саме, нищення рекламної продукції різних політичних сил. А ще, дивує безпринципність людей, де кандидати від «СН» роздають агітаційну продукцію «ОПЗЖ» та «Батьківщини».

Не зрозумілою виборчою технологією і характерною рисою цієї виборчої кампанії стало формування місцевих кишенькових партій від вибори конкретного мера. Це видно по всій Україні – Одеса, Дніпро. Харків, Хмельницький. Не оминула ця технологія і Вінниччину з кишеньковим проектом “Партія Вінничан”. Цікаво, що партію зареєстрували напередодні виборів, а її ідеологічне забарвлення дуже схоже на передвиборні обіцянки “Зе”, вони обіцяють, що не в їх компетенції і лише те, що подобається виборцю (“політична” локшина). Та й взагалі “містечкові” партії – чи не нагадують вони федералізацію та розкол держави?

Такими є Україна та Вінниччина цього тижня: з «ковідною» та виборчою лихоманкою, вандалізмом та втратою цінностей. Проте, ще є час, щоб все змінити! І дуже важливо усвідомити, що непрацюючу Верховну раду можна розпустити, Президенту оголосити імпічмент, а місцеві ради обирають на 5 років і їх змінити практично неможливо! То ж важливо не помилитись. Бережіть себе та будьте пильними!

Гижко Андрій,
голова Територіальної організації
партії «Європейська Солідарність» у Вінницькій області