– Сергію Анатолійовичу, Вінниця 6 років поспіль визнається найкомфортнішим містом України. Ви і ваша команда високо підняли планку з комфортності життя у місті. Що далі? Яке завдання ставите перед собою і командою на наступні 5 років?

– Ми пропонуємо план розвитку громади не на 5, а на 10 років — це Стратегія «Вінниця 3.0». І для реалізації цього плану нам потрібна злагоджена та монолітна професійна команда у міській раді та ефективний виконавчий комітет. А якщо говорити в масштабах країни — то громади на місцях потребують завершення реформи децентралізації. Адже саме завдяки децентралізації, ідеологом якої, ви знаєте, був Володимир Гройсман, у Вінниці ми зможемо продовжувати роботу з багатьох інфраструктурних проєктів — від термомодернізації навчальних закладів до будівництва доріг і нових корпусів лікарень.

У наступні 5 років ми плануємо реалізувати й декілька глобальних інвестиційних проєктів для створення 12 тисяч нових робочих місць. Хочемо завершити об’єктивно складний об’єкт — злітно-посадкову смугу нашого аеропорту. Щоб відповідати критеріям комфортного міста, нам потрібно забезпечити вінничан якісною питною водою. Вінниця має стабільно розвиватися й далі.

– Ви є кандидатом у мери і очолюєте міський партійний список «Української Стратегії Гройсмана». Кого ведете до міської ради? Хто ці люди?

– Хоча всі вони різні за фахом і віком, але їх об’єднує дуже важлива для мене риса — це любов до рідного міста. Вони справжні патріоти Вінниці, котрі хочуть і зможуть віддано працювати на розвиток нашої громади, яка має залишатися за будь-яких умов острівцем ста­більності.

У команді має бути синергія досвіду та молодості, адже Вінниця — сучасне, енергійне, молоде місто з великим 50-тисячним студентським осередком. Тому створення комфортних умов для молоді вкрай важливе. А в нашій команді до 30% — це саме молодь. Приміром, Світлана Ярова чи Дмитро Мира, які вже обиралися і працювали депутатами. Вони показали себе доволі ефективними представниками громади. Більше половини наших кандидатів до міської ради балотуються вперше. Але філософія їхнього бачення розвитку Вінниці співпадає з нашою.

– Ви дуже часто вживаєте слово «команда». Що для вас означає «команда»?

– Так, я переконаний, що найбільш ефективною може бути робота в команді. І в цьому я переконувався не раз. Тому, окрім слова «команда», я ще часто повторюю вислів, що один в полі — не воїн. Лідерство визначальне, адже лідер бере відповідальність перед людьми, зокрема і за команду. Але на будь-якому рівні одна людина не зможе відповісти на виклики, виконати завдання, які ставить громада. Більше того, під командою я маю на увазі не лише представників «Української Стратегії», а й усіх вінничан, адже ми усі, кожен на своєму місці, намагаємося зробити Вінницю кращою.

– Вінничани вже звикли до конструктивної «монобіль­шості», яка працює спільно з міським головою. Навіщо меру потрібна більшість у міській раді?

– Єдина команда має бути представлена як у міській раді, так і у виконавчому комітеті, адже ці інституції тісно пов’язані, і від їхньої злагодженої роботи ухвалюються ефективні рішення — і є результат. Я пам’ятаю часи, коли між мером і депутатами були не найкращі стосунки. Як наслідок — без консолідованої позиції влади місто багато втрачало, бо переважали вирішення приватних питань, популізм і політика, а не реальні кроки для розвитку громади. Саме тому «Українській Стратегії Гройсмана» так важливо мати більшість, що дозволить не лише зберегти стабільність і досягнуті здобутки міста, але й реалізувати якіс­но нові рішення. А зруйнувати завжди дуже легко…

– Ви проводите багато зустрічей у дворах, спілкуєтесь із вінничанами на під­приємствах. Про що сьогодні люди говорять найбільше, що турбує вінничан?

– Дійсно, я проводжу багато зустрічей і багато спілкуюся з вінничанами і, знаєте, помітив цікаві зміни у настроях та запитах людей. Якщо ще 5 років тому, приміром, на зустрічі у дворі більшість людей питали про стан прибудинкових територій, під’їздів, про дитячі чи спортивні майданчики, то зараз питання більш масштабні. Мене запитують — а коли у Вінниці буде сучасний аеропорт, а які перспективи будівництва нового мосту через Буг чи естакади через залізничні колії на Тяжилів. Багатьох цікавить інвестиційна політика міста — що потрібно для того, щоб у Вінниці будувалися нові заводи та створювалися нові робочі місця. І мені дуже подобаються такі запитання. Люди мислять стратегічними поняттями, не обмежуються колом приватних інтересів. Це свідчить, що вінничани вболівають за місто та щиро хочуть його розвитку.

– Що порадите тим, хто вагається — йти чи не йти на вибори 25 жовтня?

– Пораджу не вагатися, а вже сьогодні запланувати собі на неділю, 25 жовтня, відвідання виборчої дільниці. Я вважаю, що проголосувати та зробити свій вибір — це громадянський обов’язок кожного жителя громади. Саме від вінничан залежить, яким шляхом розвиватиметься місто.

Цього року на нас чекають унікальні вибори, де кожен голос важливий — бо між кандидатами на окрузі, навіть від однієї партії, буде велика конкуренція.

Я закликаю вінничан підтримати нашу команду — партію «Українська Стратегія Гройсмана». Також розраховую і на голос за мою кандидатуру на посаду міського голови. Ми вас не підведемо — збережемо досягнуте та зроблене, а також забезпечимо подальший сталий розвиток територіальної громади.

Заздалегідь хочу подякувати тим, хто прийде на виборчі дільниці, — вірю в громаду, вірю, що вінничанам небайдужа доля нашого рідного міста.

– Сергію Анатолійовичу, а ви вже визначилися, за кого голосуватимете на виборах? Вам також доведеться обирати на окрузі одного з кандидатів, і взагалі — як не заплутатися в цьогорічних бюлетенях?

– Цього року на виборчих дільницях вінничани отримають по чотири бюлетені. Це бюлетень з виборів міського голови, він буде найменшим за розмірами, і раджу починати голосування з нього. Другий, третій і четвертий бюлетені — відповідно за депутатів до міської, обласної та районної рад. Алгоритм голосування не є дуже складним. У кожному бюлетені знайдіть спочатку партію «Українська Стратегія Гройсмана» — поставте за неї «галочку». Поряд з партією буде перелік кандидатів по кожному з округів — оберіть того, кому довіряєте, і його номер впишіть у другий квадратик.

До речі, чому ще важливо вінничанам прийти на вибори? Після минулих виборів до міської ради у 2015 році, а тоді також була особлива система голосування, 12 округів по місту залишилися без депутатів. Фактично не було кому представляти інтереси людей, які там проживають. Тому я ще раз прошу вінничан підтримати наших кандидатів від «Української Стратегії Гройсмана». Вони добре знають потреби своїх округів і мікрорайонів, не бояться відповідальності, мають ідеї для якісних перетворень і бажання втілювати ці ідеї у життя.

Віталій Остапенко