Пенсіонер Віктор Рудий із села Високе Томашпільського району записує відео і запрошує усіх до свого музею народних ремесл.

Зібрав у ньому понад пів тисячі експонатів. Світ­лицю облаштував просто на под­вір’ї. Кераміка, знаряддя праці та навіть скіфська зброя — усе є там, а головне — зіб­ране у рідному селі. Аби заманити тутешню молодь, розмалював ворота та вмикав музику, але до музею йти не хоті­ли. Тому почав знімати ролики про свій музей та народні ремесла, відео набирали по кілька тисяч переглядів. Після того до блогера пішли школярі…

– Вибачайте, що я тут з люлькою, маю погану звичку — палю давно. Тю­тюн вирощую у се­бе на городі. Але тут слід ска­зати, що на­ші предки курили і жи­ли до ста років, тож думаю, що і мені пощастить, — усміхається Віктор Рудий. — Я давно мріяв облаштувати музей, адже захоплююсь історією. Якось сусідка дала мені старий диван, тоді я зробив піч, гладущик… І так пішло-поїхало. Маю 570 експонатів! Але люди мало йшли до мене, особливо молодь. Вирішив клин клином вибити на старості. Ви сидите в своїх інстаграмах, інтернетах, значить, і я до вас підійду зі смартфона. Смартфони та Інтернет для мого покоління важко даються, мій племінник Сергій закінчив школу програмістів і взявся допомагати.

Так я навчився знімати примітивні ролики про свій музей, під музику. Після того викладав їх у Фейсбук. Невдовзі до мене стали телефонувати люди, мовляв, зацікавились і хочуть на екскурсію. У мене всі експонати заряджені позитивною енергетикою, бо їх всі несли від щирого серця. Жодного зиску від цього не маю, це для майбутнього покоління, бо де ж вони ще та­ке побачать. Ві­део закидаю майже щодня, читаю коментарі, приємно, що відгуки схвальні. Є ролики, які набрали понад 30 тисяч переглядів.

Місцеві жителі у захваті від           односельчанина, а вчителі водять до музею цілі класи дітей. Віктор Рудий вже зареєструвався у кількох соцмережах — Фейсбуці та Інстаграмі.

А планує охопити всі. Хоча, зізнається, блогерство йому дається нелегко, бо виріс у той час, коли були програвачі, платівки. Віртуальний музей — це добре, але краще все побачити, тому пан Віктор запрошує до своєї світлиці у село Високе. Згодом планує усі експонати безкоштовно передати місцевій школі.

Віталіна Володимирова