Саме зараз українські городники викопують арахіс. Олег Міхеєв з Степанівки на своїй присадибній ділянці вирощує «земляні горішки» вже три роки.

Зізнається – культура не потребує особливого догляду, дає гарний урожай, а приготувати з неї можна чимало корисних страв. Тож як доглядати та збирати, господар залюбки поділився з нами.

«Арахіс належить до бобових, дуже популярний у Південній Америці та Африці, але цілком добре підходить і для вирощування в нашій країні. Добре росте на піщаних ґрунтах та суглинках, це однорічна рослина. Висіваю її на початку чи в середині травня, коли вже пройдуть заморозки. Після того як запилення закінчилось, арахісові зав’язі зариваються в землю, де дозрівають горіхи. Десь через 10 днів його слід підгорнути та розпушувати грунт, щоб був пухким, це добре впливає на родючість. Процедуру повторюю по два-три рази за сезон».

Урожай городник збирає на початку жовтня. Про те, що горішки дозріли, свідчить листя – воно стає жовтим. Крім того, сама рослина виглядає млявою, наче такою, що захворіла.

«Для викопування підходять садові вила, у мене звичайна лопата, теж зручно. Головне зробити це до настання мінусової температури, адже тоді арахіс примерзає та стає гірким. Після чого чорніє – тоді урожай втрачено. Крім того, слід не затягувати зі збором під час затяжних дощів, бо тоді плоди можуть гнити, покритись пліснявою та навіть прорости. Викопані кущики слід скласти у снопи. Якщо на коробочках є болото, то слід добре промити, — додає співрозмовник. — Після несу снопи на горище та сушу 10-14 днів. Тоді обриваю бадилля, його не спалюю, краще залишити у компостній ямі. Боби обриваю, але шкаралупу не знімаю, адже арахіс дуже жирний і почне окислюватись. Смак буде гіршим. Складаю його у тканинні мішечки та тримаю при температурі не більше 10 градусів тепла. За потреби лущу, споживаю смаженим чи сирим. Додаю у салати, адже плоди містять білки, високо насичені жири та вітаміни.

А ще можна приготувати для родини арахісову пасту. Для цього протримати 300 грамів горіхів у духовці 10 хвилин, додати чайну ложку меду, четверту частину чайної ложки солі та все перемішати у блендері високої потужності. Коли стане виділятися арахісове масло, додати для однорідної маси 50 грамів олії. Добре перемішати та зберігати у банці у холодильнику».

На місці зібраного урожай пан Олег радить висадити інші культури, адже бобові при взаємодії з азотом значно підвищують урожайність.

Віталіна Володимирова