Всі партії, крім С.Моргунова та «УСГ», чекали другого туру і робили все, щоб він був

Адже саме цей момент вважали переломним. Тоді б пішли спільною коаліцією на одного Моргунова. Але цього навіть близько на сталось. Чому?

Бо С. Моргунов набрав переважаючі 68% і приймає вітання. У С. Кудлаєнка 14% голосів, у губернатора С. Борзова — 8%. У решти кандидатів ще менше.

Чому так мало у висуванця «Європейської солідарності»    С. Кудлаєнка, якого чекали явним фаворитом в другому турі?

По-перше — явка найнижча в історії всіх виборів у Вінниці — трішки більше 30 відсотків.

Всі знали Кудлаєнка донедавна як одного із соратників Гройсмана — він працював у міськраді його заступником… То чим він відріз­няється від Моргунова? Пізно включився — довго вагався.

Борзов одразу привітав Моргунова з перемогою. Кудлаєнко — ще ні…

– Спрацював зомбуючий меседж: Вінниця 5 останніх років — найкраще місто для проживання, — так втовкмачували містянам, і вони в це повірили… То для чого змінювати — щоб було гірше? — коментує вибори нардеп і висуванка від «Голосу» Олександра Устинова.

Провалом називають і вибори в області та міста для «зелених». Навіть в області вінницьких вони на минулих виборах мали більшість.

Як не прагнув губернатор Борзов і його дружина Ірина, інші нардепи, підтвердження успіху – цього і близько не сталось.. І є безліч «чому?»

– У першу чергу — там поміняли тих, хто «пропахав» попередню перемогу Зе… Пропав Калетнік — пропав і рейтинг, — жартують у кулуарах.

Чому так мало у Наталії Солейко (3,9), яка була фаворитом попередніх виборів до ВР 2012 року в м. Вінниці, а «Батьківщина» набирала у Вінницькій області 73 відсотки довіри? Мала першу чи другу потужні фракції в місті та області? А тепер на межі.

– Повний провал кадрової політики і зміна вектора роботи з виборцями, співпраця із відомим «курячим» олігархом і всовування у списки їхніх людей, — наголошують аналітики виборів. Вперше не пройшла «Свобода». Багато її прихильників розчаровані. Бо всі знають, як принципово працювала їхня фракція у радах.

– Руху націоналістів дуже завадили радикальні і часто псевдопатріотичні організації. Але скоро Україну саме націоналісти будуть рятувати від біди, і ми повернемось, — заявляють вінницькі політики. У сусідньо­му Хмельницькому мер від «Свободи» набрав переможну під­тримку… А Вінниця – спокон­вічний «город отставников», — іронізують прихильники.

ОПЗЖ вперше заходить у ради Вінниччини. Але з невеликим результатом. Узелков набрав 3,3 відсотка. Інші — менше 3-х. Всі Сергії, крім Моргунова, будуть у міській раді — але депутатами своїх фракцій.

Щодо виборів у Вінниці, то такої команди сильних кандидатів і одразу 4-х Сергіїв серед них місто ще не знало… Недарма 25 жовтня саме на цих виборах провели одразу три екзит-поли — опитування виборців після голосування – до якого включився навіть Савік Шустер!

– Друзі, дякую, що 25 жовтня прийшли на дільниці і віддали свій голос за стабільний розвиток Вінниці. Довіра вінничан — надзвичайно важлива для мене особисто і нашої команди «Української Стратегії Гройсмана», — написав у соцмережі переможець виборів мера Сергій Моргунов. — Ми виправдаємо довіру усіх — і тих, хто підтримав нашу команду, і тих, хто зробив інший вибір.

Новообраний голова м. Вінниці Сергій Моргунов із дружиною Наталією під час голосування

 А що ж область?

Перші вибори на Вінниччині в рамках децентралізації 25 жовтня принесли безліч сенсацій, повернули «ветеранів» у політику і засвітили абсолютно нові обличчя! Незаперечну перемогу у Вінниці та області отримали партія і кандидати від Володимира Гройсмана — його «Стратегія» набирає по 54% в місті та по області, по 63-х ОТГ «стратеги» зуміли привести до перемоги 30 своїх голів об’єд­наних громад, чи майже 50%…

«Європейська Солідарність» у коаліцію не піде, — заявляє лідер

Друге місце по області взяв Порошенко із «Європейською Солідарністю», які вибороли 17% голосів виборців до облради, 14 — до міської ОТГ Вінниці та здобули цілком прийнятні позиції по кожній громаді…

Андрій Гижко, лідер обласної «ЄС», так характеризує ці вибори:

– Так, ми примножили свої успіхи. Пишаємося усіма здобутками. З семи кандидатів на голови ОТГ на Вінниччині виборці обрали чотирьох. Оратівську ОТГ очолить Галина Лошак, Глухівецьку ОТГ — Олександр Амонс, Райгородську ОТГ — Віктор Михайленко, Кунківську ОТГ — Василь Безбах.

Будемо ще працювати і виправляти помилки. В коаліцію з «УСГ» вступати не будемо. Виважуватимемо кожне запропоноване рішення.

За бюлетені в Тульчині стріляли, вимикали світло по Вінниці та мінували дільниці в Тиврові…

Виборчий екшн зі стріляниною у Тульчині розпочався вже після того, як закрилися виборчі діль­ниці і члени виборчих комісій підрахували голоси. Вже виходили з приміщення, як на них напали двоє чоловіків і жінка, котра називалася кандидаткою від од­нієї з політичних сил. Якби не полі­цейський, котрий був на місці для охорони та супроводу членів комісії з документами, то все могло б закінчитися дуже сумно.

Довелося по­ліцейському застосувати табельну зброю і кілька разів вистрелити у повітря. Згодом викликав екіпаж поліції і разом з працівниками СБУ затримали зловмисників, котрі намагалися втекти.

Наразі вони дають покази слідчим.

Та не минуло й доби після «розборок», як посипалися коментарі, мовляв, члени виборчої дільниці фальсифікували результати. Тому так і сталося…

Олег Новіков, котрий був головою тієї виборчої комісії у Тульчині, заперечив усі звинувачення.

Тим часом у Тиврівському районі «мінували» 6 дільниць…

Крім дільниць у смт Тиврів, заміновано було ще дільниці у селах Довгополівка та Кліщів Тиврівського району. Так повідомили невідомі по телефону. Негайно на місце прибули фахівці вибухотехнічної служби поліції та кінологи.

Інформація про замінування не підтвердилась.

Всього поліцією по області від­крито 5 кримінальних проваджень за фактами виборчих баталій, зареєстровано 158 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства. На 9 правопорушників складені адмінпротоколи…

Остаточні результати голосування будуть відомі 3 листопада

Остаточні результати голосування із прізвищами всіх обраних депутатів поіменно будуть відомі Вінниці та вінничанам до 3 листопада…

За попередніми підрахунками, «Українська Стратегія Гройсмана» тут отримала 54%, чи 30 депутатів, «Європейська Солідар­ність» — 13,1%, чи 9 депутатів, «Слуга народу» — 8,5%, чи 5 депутатів, ОПЗЖ — 5,3%, чи 3-4 депутати і ВО «Батьківщина» нині знаходиться на грані 5-відсоткового бар’єру, і на свою депутатську до­лю очікують ві­домі у Він­ниці кандидати від цієї партії Юрій Коробкін, Сергій Гайструк, Микола Тихонюк, Юрій Іорданов…

Лікуючись від коронавірусу, про перемогу дізналась ректор Торгово-економічного інституту Наталя Замкова. Тепер уже депутат Вінницької облради

Дещо схожі відсотки, за даними КВУ, 5 партій-переможців отримали на виборах до Вінницької обласної ради.

Більшість тут, ймовірно, отримала «Українська Стратегія Гройсмана» — 54%, «Європейська Солідарність» Порошенка — 16,2%, «Слуга народу» – 9,2%, «Батьківщина» — 6,4%, ОПЗЖ — 5,9%.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
Тетяна КОНДРАТЬЄВА