Всім, всім! Хто здатен чути, бачити і розуміти!

Більше 20 років в ріку Дністер щодоби Сороки скидають до десяти тисяч кубічних метрів зовсім неочищених каналізаційних стоків!..

За цей час вони скинули в ріку близько 60 мільйонів кубічних метрів нечистот! Котрі, в свою чергу вбили, скалічили сотні тисяч ні в чому не повинних людей. І продовжують вбивати та калічити. Це цілком співставимо з великою хімічною і бактеріологічною війною! Кінця-краю якій не видно! Бо, як сказано в Біблії, – і будуть бачити, чути і не розуміти!..

Немає жодного міста на берегах цієї багатостраждальної ріки, яке б випередило Сороки в цьому ганебному антирекорді!..

По обидва береги ріки злочинно закриті належні лабораторії спостереження за якістю води в ріці. Переповнені хворими лікарні не мають технічної, фінансової можливості здійснювати ефективний екологічний моніторинг, контроль за скидами і якістю води. Вони лікують наслідки, а не причини хвороб. Більше того, – найбільші лікувальні заклади Cорок всі свої дуже небезпечні нечистоти також скидають в ріку без будь якої очистки.

Отруєний нечистотами Дністер задихається. Масово гинуть біоогранізми. Заражаються невиліковними хворобами і передають їх берегам – людям. Смертність в прибережних населених пунктах величезна. В тому числі і в самих Сороках. Задихається нечистотами з отруєного Дністра шедевр 16 століття – Сороцька фортеця – історична перлина нашого краю. При такій ситуації вже виросло ціле покоління, яке не бачило і не знало тут чистого Дністра.

Ми всі тут на жаль змушені спокутувати гріх радянських проектантів сороцьких очисних споруд, які загнали нас в екологічну катастрофу.

А сучасні державні, комунальні керманичі обох берегів, двох країн – продовжують безрезультатно зустрічатися, розважатися, обиратися, злочинно засекречувати результати жахливих аналізів води, розкрадають величезні бюджетні кошти, в тому числі і європейські, і не будують очисні споруди міста. Наживаються на смертях тисяч людей і на вбивстві ріки!.. Ніхто з них досі не сів в тюрму за ці катастрофічні фінансові, екологічні злочини. Таке далі терпіти не можна!..

Ми – громадянське суспільство двох сусідніх районів, двох дружніх країн – маємо зупинити це божевілля чиновників! Змусити їх жити за Божими і людськими законами, а не за законами джунглів. Нарешті збудувати очисні споруди міста Сороки! Не дати екологічним варварам остаточно вбити нашу спільну ріку.

Закликаємо екологів, журналістів Кишинева та й самих Сорок робити і в подальшому вражаючі фото і відео, про ці божевільні скиди нечистот міста в ріку. І показувати це Європі, всьому світу!

Боже великий, всемогутній, всемилостивий, змилуйся над нами, над нашою рікою, яку Ти нам дав – людям обох берегів Дністра, захисти творіння Твоє! Благаємо!..

10 жовтня 2020 р.