Минулого тижня бійці Вінницького спецпідрозділу КОРД затримали трьох раніше судимих жителів Донеччини, які пограбували дім вінницького підприємця і втекли мікроавтобусом. Впіймали бандитів у сусідньому Хмельницькому, де вони планували ско­їти новий злочин. Все б нічого, але, як з’ясував наш кореспондент, двоє серед підозрюваних — рідні брати – 28-річний Родіон та 33-річний Ренат, які фігурують у рідному Маріуполі в справі за жорстоке вбивство. Тож чому вони на волі і чому Вінницький міський суд відпустив їх під домашній арешт — з’ясовував наш журналіст.

– Олександр Чернишов — бізнесмен, займається міжнародними перевезеннями. Чоловік проживає із родиною у Зарванцях. Події, які відбулись з ним нещодавно, і нагадують справжній бойовик!

– Я чудово розумію, що мій дім грабували за «наводкою», бо так просто ніхто понад 600 кілометрів до конкретного місця не їде!

Напередодні підозрілих осіб неподалік мого будинку бачили сусіди, серед яких досить відомі прізвища в області, все зафіксували камери. Вони вивчали територію, — пригадує чоловік. — 12 жовтня близько восьмої вечора я поїхав забирати сина із спортивної секції. Буквально через хвилину як вже був на місці, спрацювала сигналізація, датчик руху на двох поверхах.

Поки охорона їхала, попросив зятя піти і перевірити, чи все добре. Той з вулиці помітив у вікні світло ліхтарів. Взяв у авто пістолет та почав стріляти у повітря. Злочинці пробули у хаті чотири хвилини, встигли вкрасти прикраси. Біля траси на них чекав мікроавтобус, на якому вони постійно змінювали номери, які викрали з автівок вінничан. І так вони втекли.

Працюючи над розкриттям цього злочину, поліцейські встановили автомобіль, на якому могли пересуватись ймовірні зловмисники. Проаналізувавши маршрути пересування транспортного засобу за камерами відеонагляду, оперативники з’ясували місцезнаходження підозрюваних. Виявилося, що троє чоловіків на два дні винайняли у Вінниці житло, піс­ля чого поїхали у напрямку Хмельницької області. А там мали знову грабувати квартиру, але їх затримали. У злочинців вилучили ювелірні вироби, викрадені з помешкань потерпілих, відмички, рукавички, ра­ції, шокери, зброю та інші речі. Захищав підозрюваних у Вінницькому міському суді адвокат з Києва. Що цікаво, під час затримання у них вилучили телефони, але на суді вже були нові. Зрештою, всіх трьох 19 жовтня випустили під домашній арешт. У всіх просто в голові це не вкладається! Бо після засідання всі троє поїхали у Маріуполь і скажіть, як вони будуть їздити сюди та давати покази? Де гарантія, що не втечуть до “ДНР” чи Росії? Чи не полізуть в інші будинки та квартири?

Потерпілий бізнесмен Олександр Чернишов — після злочину вирішив поцікавитись кримінальним минулим крадіїв. І був шокованим, бо йдеться відразу про три вбивства, які інкримінували етнічним грекам Родіону і Ренату, а також їх батькові — Віталію.

– Їх затримали восени 2010 року за звинуваченням в жорстоких вбивствах жителів селища Велика Новосілка: нібито вони задушили Сергія Харабаша, а на наступний день — переслідували на автомобілі і застрелили подружжя Володимира Халабузаря і Світлану Боєнко. 23 вересня 2011 року Волноваський районний суд Донецької області засудив Віталія і його старшого сина Рената до довічного ув’язнення з конфіскацією майна, а молодшому призначив покарання у вигляді 13 років в’язниці.

Підсудні оскаржили це рішення, після чого їх справа була направлена до Маріуполя на новий розгляд. А потім раптом прізвища гангстерів з Великої Новосілки потрапили до списку «політичних в’язнів». 15 грудня 2014 р. напередодні розгляду скандальної справи в апеляції в Приморський районний суд Маріуполя прибули народні обранці Ігор Мосійчук, Дмитро Лінько, Андрій Лозовий, а також представники батальйону «Свята Марія»… І 17 жовтня 2018 року брати та їхній батько були виправдані в частині звинувачень у вбивствах.

Прокуратура оскаржила це рішення. Виправдувальний вирок залишився в апеляційній інстанції. Однак 5 серпня 2020 р. прокуратура Донецької області повідомила, що Верховний суд скасував виправдувальний вирок. Тепер заново, через 10 років після скоєння злочинів, новому суду належить розібратися, хто ж такі брати та їхній тато: безжальні убивці чи гангстери?

Я спілкувався зі слідчим з Маріуполя і розповів йому, що сталось зі мною. Той шокований і не розуміє, чому братів Родіона та Рената із такою біографією так просто випустили із СІЗО… Третій співучасник крадіжки мого будинку — Євген, 1987 року народження — це їхній товариш.

У пресслужбі обласної поліції ось як прокоментували ситуацію:

– Один із затриманих дійсно раніше відбував покарання. Двоє інших фактично несудимі. Адже із рішенням першої інстанції, де їх визнали винними за розбій та умисне вбивство, вони не погодились та подали апеляцію. Судовий розгляд триває. Наразі поліція перевіряє причетність затриманих до вчинення крадіжок на території Вінницької області та інших регіонів. Зловмисникам оголосили про підозру.

Чи подаватимуть прокурори апеляцію на рішення суду? У пресслужбі обласного відомства відповіли коротко — наразі це питання вирішується… А тим часом підприємець Олександр Чернишов хвилюється за своє життя та рідних. Бо хтозна, чи не захочуть бандити після такого резонансу та розголосу відомстити?!

Віталіна Володимирова