Це повідомлення ощасливило українських шахістів. Міжнародний гросмейстер Ілля Нижник став переможцем сильного турніру SPICE Cup у США (швейцарська система, 9 турів, 31 участник, 10 гросмейстерів). Вінничанин набрав 7,5 очка і посів “чисте” пере місце. Вітаємо!

Варто нагадати, що Ілля народився у1996 у сім’ї програміста (батько) та інженера-будівельника і став вундеркіндом. У 3 роки навчився читати, у 4 — грати у шахи.

У 2000 бабуся відвела його у шаховий клуб (ДЮСШ № 6). До восьми років він займався у Михайла Шафіра, потім у міжнародного майстра Миколи Боднара. Навчався у вінницькій фізико-математичній гімназії № 17.

У грудні 2010 року Нижник розділив 1-6 місця (2 місце за додатковим показником) на турнірі «Schaakfestival Groningen» у Гронінгені. Цей результат забезпечив Іллі Нижнику останню норму гросмейстера, та зробив його у віці 14 років і трьох місяців, одним з наймолодших гросмейстерів у світі (11 місце за віком на той час) На засіданні Президенської ради ФІДЕ (Міжнародної федерації шахів) у Німеччині українцю Іллі Нижнику було присвоєно звання «міжнародний гросмейстер».

У його послужному списку є сенсаційні перемоги над 16-м чемпіоном світу Русланом Пономарьовим і нинішнім представником топ-п’ятірки світового рейтингу Анішем Ґірі. Увійшовши свого часу до когорти наймолодших гросмейстерів світу, Ілля Нижник вважався одним із найталановитіших українських шахістів.

Однак життя розпорядилося по-своєму. Шахові реалії в нашій державі такі, що в одну мить обдарований вінничанин пристав на пропозицію зі США і поїхав туди на навчання. Кликали його як шахіста, але поступово навчання у Вебстерському університеті поглинуло хлопця з головою. Він стане магістром з кібербезпеки.