А все тому, що їхні го­роди заливає каналізаційними стоками. Постраждалих близь­ко сотні осіб з вулиці Заводської, а в діаметрі озеро нечистот розлилось на кілометр. У результаті дехто з людей втратив урожай, іншим затопило підвали та консервацію. Громада повстала і готова навіть пікетувати мерію, прихопивши із собою відра з фекаліями!

– Ми звертались до міської ради, мер і заступники повтікали у відпустки. Писали до прокуратури, нас не прийняли. Нам всі відмовляють у допомозі, тож вся надія на народну газету «33-й канал», — каже мешканка Ладижина Алла Вітенко. — Неподалік наших будинків знаходиться каналізаційний трубопровід, по якому всі нечистоти з Ладижина подаються на очисні споруди. Раніше у нас вже були прориви, адже десятиліттями обладнання не ремонтувалось, потрібно було закупити нові запчастини. Всього цього не було зроблено. От і отримали результат два тижні тому – новий прорив, масштаби якого вражають всіх. Адже кілька десятків будинків та наших городів затопило фекаліями!

Смердить так, що дихати важко, починає нудити, у людей блювота. Під ногами у калюжах плавають мертві миші, хробаки, комахи. Антисанітарія, а тоді отримаємо стафілокок. На городи вийти нереально, а в нас ще там капуста, морква, гарбузи, буряки, виноград не зібрані. Їх повністю залило фекаліями, знищено молоді дерева та квіти. Якщо ті, хто працює, ще зможуть придбати овочі, то де брати кошти пен­сіонерам, які і так ледь виживають? Шість льохів залиті вщент. Наша сусідка Галина Білоус так плакала, коли побачила свій підвал, доверху залитий стоками… Бо все літо працювала і готувала запаси. Тепер консервація на смітнику. Що тепер людям робити? Уявіть, фекалії вже навіть просочились до наших хат! Це справжня екологічна бомба. Візьмемо те лайно і понесемо до мера. Виллємо під кабінетами, хай нюхають. Ви, чиновники, їдете у Венецію та радієте, то запрошуємо вас у нашу Венецію-Гамнецію!

Натомість у Ладижинській ТЕС звинувачення відкидають.

– 15 жовтня, близько 10 години, стався прорив підземного каналізаційного трубопроводу на вулиці Хлібозаводській. На місце аварії оперативно виїхала ремонтна бригада підрядної організації Інтеренергосервіс. Ремонтники одразу перекрили трубопровід, щоб не допустити ще біль­шого витоку каналізаційних стоків на земельні ділянки, що знаходяться поблизу місця пролягання трубопроводу. Поруч з трубопроводом також пролягають підземні оптоволоконні кабелі мереж Укртелекому та Вінницької обл­енерго. Наразі ремонтна бригада чекає на приїзд представників цих служб для знеструмлення кабелю та дозволу на землерийні роботи, – пояснили в пресслужбі відомства.

Натомість жителі Ладижина запевняють, що за два тижні на ситуацію ніхто не відреагував, тож не слід їх «шити в дурні».

Віталіна Володимирова