Їм пророкують світове майбутнє. Без перебільшення можна сказати, що українські ІТ-фахівці користуються попитом в усьому світі.

Розробники без проблем можуть працевлаштуватися за кордоном або знайти високооплачувану роботу в українських компаніях, які пропонують свої послуги іноземним клієнтам. Але власні технологічні розробки міжнародного рів­ня в Україні реалізовувати непросто — через брак інвестицій та відсутність інноваційного середовища. Тим не менше, укра­їн­ські ІТ-стартапи регулярно заявляють про себе на міжнародному рівні, переростаючи в успішні бізнес-проєкти.

Одним із прикладів є вінницький стартап Restream, що пропонує виробникам онлайн-контенту здійснювати тран­сляції одночасно на багатьох платформах, таких як Youtube, Facebook і ще з три десятки інших. Наприкінці 2018 року служба, створена програмістами з Вінниці Олександром Худою і Андрієм Суржинським, прозвітувала про мільйонного користувача. Серед ключових іноземних клієнтів — Сейм Польщі, який транслює свої засідання за допомогою Restream.

Стартап залучив $50 млн фінансування від американських інвестиційних компаній Sapphire Ventures і Insight Partners для розвитку свого бізнесу в галузі стрімвідео. Отримати кошти розробникам вдалося після багатьох провалів у пошуку інвесторів. Головною проблемою хлопців з Вінниці, як вони зізнаються, було незнання англійської. Після отримання інвестицій компанія відкрила офіс у Сполучених Штатах, де працює фінансовий відділ. Тим часом інженери і технічний персонал — загалом кілька десятків фахівців — працюють в Україні. Торік компанія перебралася з Вінниці до Києва.

З січня по липень 2020 року в компанії відзвітували про зростання місячних переглядів стримерів, що користуються Restream.

Сьогодні пря­мі трансляції важливі як ніколи — пандемія знищила всі ви­ди живих захо­дів — концерти, конференції, класи, — стверд­жує Алекс Ху­да, співзасновник і генеральний директор Restream. — Сьогодні наше співтовариство, що налічує більш ніж 2 мільйони людей, які створюють ролики, щомісяця показує більше 8 мільйонів прямих трансляцій для понад 750 мільйонів глядачів по всьому світу».

Віталіна Володимирова