Заможні і впливові люди не шкодують грошей на навчання дітей. Українські ВІПи часто відправляють своїх нащадків до кращих навчальних закладів світу.

Видання «Страна» дізналося і розповіло, де здобувають вищу освіту діти Кирила Шевченка, керівника Національного банку, і Максима Степанова, голови МОЗ.

І у скільки це обходиться.

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов – батько двох дітей. Молодший син Михайло (11 років) фігурує в декларації чиновника, бо ще школяр і проживає з батьками. А ось дочка Анна (минулого тижня їй виповнилося 22 роки) в документі не значиться, оскільки вона вже покинула рідну домівку.

Ще будучи губернатором Одеської області, Степанов обмовився, що дівчина вчиться в Америці, в Бостонському університеті.

Це приватний дослідницький вуз на 30 000 студентів у штаті Массачусетс. Згідно з даними на сайті Міністерства освіти США, середня вартість навчання тут $75 000 на рік. Однак можна отримати до 50% знижки (якщо виграти грант або стати стипендіатом, а для американців ціна залежить від рівня доходу сім’ї абітурієнта).

Університет займає 36-е місце в рейтингу кращих вищих навчальних закладів світу, за версією Wall Street Journal. Три його кампуси (студмістечка) розташовані в мальовничому районі Бостона на березі річки Чарльз.

Видання знайшло профіль Анни Степанової в соцмережі для ділових контактів LinkedIn.

Там значиться, що вона закінчила бакалаврат, тобто 4 роки навчання, на економічному факультеті.

«У Ані було три пропозиції, де продовжити навчання на магістра: залишитися в Америці, переїхати в Сінгапур або Францію», — говорить джерело з оточення сім’ї. Дочка міністра вибрала Європу.

Зараз вона отримує ступінь МВА в одній з бізнес-шкіл Парижа, тобто по завершенні буде магістром ділового адміністрування. Навчання триває від року до двох, плюс 4-6 місяців практики.

Ця освіта необхідна для тих, хто планує бути керівником середньої та вищої ланки. Ціна за 4 семестри в магістратурі близько $15 000.

Свою єдину дитину відправив вчитися за кордон і Кирило Шевченко, глава НБУ. Людина він дуже забезпечена. До призначення на високий державний пост був відомим банкіром. Минулого року як голова правління «Украгазбанку» він отримував зарплату близько 1 200 000 грн. на місяць. Тому може собі дозволити, щоб його дочка Єлизавета (20 років) була студенткою третього курсу одного з найпрестижніших університетів Великобританії, який входить в так званий «золотий трикутник» поряд з Оксфордом і Кембриджем.

Микита, молодша дитина екс-голови Нацбанку Валерії Гонтаревої, ходить в один вуз з Лізою Шевченко.

На сторінці у фотоблозі Instagram Ліза розмістила абревіатуру навчального закладу KCL, що розшифровується як King’s College London (Королівський коледж Лондона).

Він займає 25 місце в списку кращих вузів світу. Іноземні студенти тут платять за навчання до $25 000 в залежності від обраного факультету.

Ще $10000-12000 обійдеться проживання. Вуз надає місце в гуртожитку тільки для першокурсників, а в подальшому ще й сприяє в пошуку житла для оренди на час навчання.

Цікаво, що, крім Лізи, в Кінгс коледжі навчається і Микита, молодший син Валерії Гонтаревої.

Вона очолювала Нацбанк з 2014 по 2018 рік, а потім переїхала з родиною до Англії.

Як зазначає видання, у Великобританії здобувають вищу освіту дочки Петра Порошенка. Двійнята Євгена та Олександра вступили в University of the Arts in London і University College London на спеціальності «анімація» і «економіка». Їх навчання обходиться нардепу майже в 1,4 млн грн. на рік.