А за ось ці мої «безобідні», здавалося б, слова: «Українці Молдови! Не забудьте завтра про агресію Росії!»

Цікаво, що в цих словах російськомовні активісти цієї групи вгледіли і розпалювання «мєжнаціональной розні», і втручання у внутрішні справи суверенної країни, і порушення її виборчого законодавства в частині прихованої агітації.

Але запитується в задачці – якщо я порушував виборче законодавство Молдови – то на користь якого із вісьми кандидатів в президенти Молдови? Як його прізвище? А ніяк! (Якщо я й порушував чиєсь право – то це право Росії на агресію проти сусідніх країн). Прізвища жодного з них я не називав! Вищевказані мої слова «рускоговорящіє» швиденько переклали на російську мову і стали тикати цей переклад під ніс адміну, як головний доказ мого правопорушення Молдовського законодавства. І адмін той здувся…

А що було перед тим? А перед тим була організована мною екологічна акція на березі Дністра, навпроти Сороцької фортеці «S.O.S! Вмирає Дністер! S.O.S! Nistrul Moare!». Під час того флешмобу було показано чимало різних плакатів. В тому числі і ось той із закликом до Сорок не обирати екологічних злочинців.

Зрозуміло, що нас підтримали чесні молдовські екологи, правозахисники, журналісти. А кому це не сподобалося? Зокрема, колишньому меру Сорок пані Олені Боднаренко. Яка пішла в атаку на небезпеку зі сходу, з України, заявою про те що… в Могилеві-Подільському ніколи не було очисних споруд і що це місто завжди свої нечистоти скидало в ріку. Зрозуміло, дісталося на горіхи від цієї багаторічної лідерки комуністів і мені.

Але чому така неприязнь і відверта неправда до української землі?! Адже в Могилеві, наприклад, були і є очисні споруди на відміну від Сорок! (Так, далекі від ідеалу, але вони там були і є). Схоже, тому, що я наступив на їх лівий політико-екологічний мозоль так, як ніхто не наступав ще! Їх завжди вмовляли, «ублажали», але ніхто з українських депутатів жодного разу не називав їх ще екологічними варварами та екологічними злочинцями! І не показував у всій красі цифру – 60 мільйонів скинутих в Дністер, лиш за 20 років, зовсім неочищених стоків.  Я виявився із своїм цим флешмобом – першопрохідцем. Більше того, показуючи з українського берега панораму Сорок, показав в кадрі, в центрі міста, шикарний «рускій тєорєтіческій ліцей імені Пушкіна»!.. Але як?! А майже ніяк! Без традиційного захоплення і «лєсті». Більше того – супроводив його таким риторичним саркастичним запитанням: « А що він тут робить?..». Звісно, маючи на увазі ті свинські слова Пушкіна, якими він опоетизував молдаванок, називаючи їх «болванкамі» в одному із своїх віршів на який потужно, гідно відповів класик румунської літератури Васілє Александрі.

Мені це не простили. І стали допитуватися «а што вам плохого сдєлала русская школа»? Це приблизно так само звучить як: «А што вам плохого сделалі вежлівиє зельониє чєловечкі в Кріму в 2014 году?».

Одним словом, цей адмін виступив в ролі російського цензора і заблокував мене начисто. Але погляньте, що зараз, після першого туру голосування, показують в цій групі!.. Бідна Майя Санду…

Гаразд. Хай розпинання її мене, іноземця, не стосується. Її є кому захистити і без мене, як виявилося. І слава Богу.

Але сороцьке російсько-політичне г…о стосується моєї української землі вже багато десятиліть!.. Нагадаю головні етапи цього приниження і знущання над нею.

В шістдесятих роках минулого століття, після того, як в Західній Україні Москва остаточно розправилася з Українською Повстанською Армією, тут була спроектована і запущена в дію величезна еколого-політична міна уповільненої дії – на десятиліття – Сороцькі очисні споруди. Як доказ того, що Москві  все можна, все дозволено! Потужністю десять тисяч кубічних метрів очистки на добу. Але вони лиш називалися Сороцькими. Насправді розмістили їх в Цекинівській Швейцарії… на території дачі колишнього французького консула Сомова!.. Там де кожен сантиметр грунту – на вагу золота! Неспроста, ой, неспроста то все було. Так само, як у свій час всю важку промисловість Молдови побудували на лівобережжі. То була ледь прихована советчиною дика політика царської російської імперії, котра, в різних формах, душить Україну і Молдову й досі.

Більше п»яти гектарів чудової української землі пішло під територію очистки і складування молдовського г…а. Не очищена вона і досі. Хто цей злочин, це приниження України освятив? Та звісно, що Москва, Кремль!.. А щоб хохли не плакали – ощасливив Ямпільське районне начальство зливою нагород за… Ямпільський цукрово-буряковий почин…

З тих пір я не пам»ятаю жодного випадку керівництва цим містом людей не лівих поглядів. Ним керували комуністи, соціалісти десятиліттями! Їм Європа давала гроші на побудову очисних на своїй території. Вони їх взяли і… побудували додатково 60 кілометрів каналізаційних мереж сполучених напряму із Дністром!.. Хіба не варвари? Хіба не злочинці!?

І зараз ці… ліві любителі Москви в Сороках закривають очі і на екологічну катастрофу, яку самі спроектували, під егідою Кремля, ще в часи СРСР і, відповідно, на колосальну смертність населення. Розвивають рускоязичіє і доводять, що «нєт ні єдиного факта того, што Росія напала на Украіну».

В першому турі голосування на президентських виборах в Молдові, як відомо, з тріском програв той кандидат, що ввійшов у велику російсько-молдовську політику з компартії Молдови, перебіг на трон соцпартії, але залишився тим самим безмежно відданим Москві тубільцем.

А от в Сороках, де річкою безперервно ллється в Дністер десятки років все з міської каналізації… він переміг!.. Та ще й з великим відривом від інших кандидатів. Це місто продовжує входити в так званий червоний пояс напівокупованої Росією країни. І окупанти не бажають, щоб такі, як я, “бандєровци”, зачіпали російське, по вуха в багні, безроздільне панування тут.

Заслужений журналіст України