Більше того, тенденція до їх зростання триватиме й надалі. Очікується, що до кінця року ціни на «молочку» виростуть на 2,5%-5,5%: від 50-60 копійок на молоко до 4-5 грн на масло.

Виходом із ситуації може стати зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 20% до 14% на готову молочну продукцію (молоко, сметану, сир, масло) та цукор. Це сприятиме зниженню ціни на ці продукти та підвищення купівельної спроможності українців. Про це сьогодні йшлося під час пресконференції «Україна без молока та цукру – чому скорочується виробництво», організатором якої виступили Асоціація виробників молока та ГС «Всеукраїнська Аграрна Рада».

Цього року Україна вперше стала нетто-імпортером молочної продукції і має всі шанси стати імпортозалежною країною у даному напрямку. У промисловому секторі, який забезпечує понад 80% надходжень молока на переробку, стрімко скорочується поголів’я худоби. Минулого року Україна втратила близько 33 тис. корів. Цього року тенденція продовжується – щомісяця втрачається 1,5-2 тис. голів.

Асоціація виробників молока та Всеукраїнська Аграрна Рада запропонували відповідні правки до законопроєкту №3656, які передбачають знизити ставку ПДВ з 20% до 14% на: молоко та молочні продуктами, зокрема вершкове масло, сир всіх видів та кисломолочний сир; м’ясо ВРХ та свиней; ковбаси та субпродукти з відповідного м’яса; буряковий цукор. Поправки були подані народними депутатами Олександром Ковальчуком та Олексієм Устенком. Наразі законопроєкт чекає розгляду у ВРУ в першому читанні.

Віра Малафей