А секс-скандал підтвердили. Але оприлюднили свою версію. У минулому номері в публікації «Чому ректор 3 роки ремонтує спортзал, а виділений на ремонт майже 1 млн зник…» ми показали точку зору опонентів керівництва вузу.

Вони на пресконференції порушили тему не лише факту зникнення коштів, але й те, як може у вузі, де існує факультет фізвиховання, фізична культура на інших факультетах, так довго ремонтуватись власний спортзал? А гроші йдуть на оренду інших? Крім того, зупинились на темі закриття їдальні вузу і відкриття приватного кафе, яке приписують проректору. Про «такси» за екзамени серед деяких викладачів вузу, оприлюднені на форумах студентами. Про «заморожений гуртожиток» і неналежні умови проживання в інших. Про використання закладів вузу на вихідні під «тіньову оренду». Про моральну поведінку посадовців вузу, де торкнулись поширеної до цього розповіді електрика про секс-скандал у вузі, де, на думку експрацівника, замішані викладач та завклуб.

Після оприлюднених на пресконференції фактів до редакції звернулись представники ректорату та студентського самоврядування.

На пресконференції вони озвучили свою точку зору.

«Я поважаю своїх конкурентів, але в цій ситуації боротьба обрана не людська», — заявила ректор педуніверситету Наталія Лазаренко.

– Майже місяць я та весь колектив університету перебувають у стресовому стані. Адже наклепи зводять не тільки на мене, а й на діяльність закладу. В мене є інформація, що це замовні статті. Безумовно, це спрямовано на події, які відбудуться 5 листопада, а саме — вибори ректора.

Як відомо, цьогоріч за крісло ректора поборються три кандидати: діючий ректор Наталія Лазаренко, викладач Борис Максимчук та викладач кафедри історії Юрій Степанчук.

Про звільнення працівників та хабарі, стан гуртожитків

– Найбільше вразило, що через мене помирають працівники. Пишуть, що я вигнала звідси дуже багато людей. Але у публікаціях згадуються прізвища людей, які пішли з університету ще у 2009-2014 р.р. Я вважаю, що той, хто писав, навмисно замовчував факти.

За словами присутніх на пресконференції, хабарництво у вузі не що інше, як черговий фейк.

– У нашому вузі постійно проводиться анонімне анкетування, розміщена «скринька довіри», ми враховуємо думку студентів. Звичайно, є нарікання на поведінку та фаховий рівень викладачів. Були натяки про вимагання грошей, але прямих звернень не було, — каже Тетяна Кронівець, юрист педагогічного.

Член студентської ради університету, студент 4 курсу природничо-географічного університету Володимир Соколовський запевняє, що в університеті все прозоро.

– Стосовно гуртожитків, звичайно, умови не ідеальні, але мене цілком влаштовує. Щомісячно я плачу 520 грн., і це не 3 тис., як за оренду квартири. Сума в 4 тис. за рік — це неправдива та застаріла інформація.

Секс-скандал очима працівників педуніверситету

Як відомо, звільнений електрик оприлюднив свою правду про те, що він зайшов до клубу, по роботі, і там застав за статевим актом викладачку вузу та керівника. Зробив зауваження і звернувся до ректорату. Адже цей завідувач живе в гуртожитку із студенткою. Свою квартиру здає… Розлучився із дружиною. І тут ще одна пасія. За словами електрика, йому порадили не лізти в особисте життя, навіть якщо воно аморальне. Невдовзі він зустрівся на сходах із завклубом та тією викладачкою. Чоловік його побив та висміяв: мовляв, йому нічого не буде, бо ректор залежна від нього, саме через нього ходять «живі гроші» за оренду приміщень. Поліція, яку викликав енергетик, також нічого не зробила. Мовляв, немає свідків.

У педуніверситеті під час пресконференції озвучили іншу версію «секс-скандалу». За словами представників вузу, звільнений електрик був небайдужий до жінки-кравчині, яка займається ремонтом костюмів у вузі. Навіть зміна приміщення для майстерні не допомогла відірватись від настирливих домагань. Завклубом часто спілкувався із жінкою по робочих питаннях, тому саме до нього цей електрик найбільше ревнував.

– У той день я разом з викладачами був у мистецькому центрі педуніверситету, де проходив залік. На горизонті з’явився електрик (на цей час звільнений) у нетверезому стані, про що свідчило порушення координації його рухів. Він йшов по коридору та лаявся. На східцях зачепився і впав. Почав мене звинувачувати, влазити у моє особисте життя, ображати моїх колег. Принизив та обізвав жінку, яку постійно домагався. Він вирвав у мене з рук папку з документами. Обзивав присутніх «прости…ки», «бл…і», «притон», «ви, сексуальний маніяк», «всіх порозганяю» і т.п. Це було неодноразово. Як на мене, це все підстроєно, аби скривдити мене та моїх колег і навести чорний піар на колектив нашого вузу, — заявив завідувач клубу Біцюк.

Ось такі вже не секс-скандали, а секс-лабіринти у педвузі…

– А як щодо порушень у виготовленні проєктної документації спортзалу? Адже порушена кримінальна справа, заява Валерія Палія зареєстрована на сайті ЄРДР? — запитав наш журналіст.

– Гроші були витрачені на проєктну документацію, а не на ремонт. Фірма, яка робила проєкт, вже мала досвід проведення таких робіт. Ось куди були витрачені кошти (Наталія Іванівна показує на величезну стопку проєктної документації). Все прозоро і законно. Щодо звинувачень у привласненні грошей з оренди приміщень, то в оренду без погодження з Міністерством освіти та Фондом державного майна вони не здаються. Оплата за оренду приміщень вузу перераховується у Фонд держмайна.

Фейк і те, що керівництво буде будувати квартири та привласнить гуртожиток по вулиці Замостянській. З 2015-го ми писали листи про законсервований гуртожиток до всіх міністрів освіти. Згодом, за часом давності, довелось замовити нову технічну документацію. З’ясувалось, що гуртожиток може бути реконструйований. Університет подав проєкт-подання у міський департамент архітектури. Вже отримали містобудівні умови, тепер доля гуртожитку в руках Міністерства освіти.

А тим часом свою точку зору висловив екскерівник профілакторію Степан Мазур. Він переконаний, що цей заклад мав майбутнє, але ректор і її підлеглі викинули персонал на вулицю. А ось куди зникло дороговартісне обладнання — він не знає.

– Із 35 чоловік лише я рахувався в педвузі. А всі зарплати, харчування та медикаменти забезпечував Фонд соціального страхування.

Потім такі заклади при Розенку перестали фінансуватись. Але університет ім. Шевченка, водний інститут у Рівному, інші зберегли ті заклади. Я запропонував Н. Лазаренко створити медичний центр, у нас була фізіотерапевтична апаратура, стоматологічний, лікувальний кабінети. Але до нас сприйшов за її наказом проректор із власником колишнього «Русского чая» і просто все закрили на замок, а 35 спеціалістів викинули на вулицю.

Коли я оприлюднив цю інформацію, мені почали погрожувати і дорікати «заслані козачки», на що я відправив їм ікону – щоб помолились і покаялись.

Наразі проти службових осіб ректорату відкриті два кримінальних провадження. Перше — 22 жовтня — заява внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом привласнення, розтрати чужого майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. 29 жовтня суд зобов’язав прокуратуру внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення кримінального правопорушення за попередньою змовою групою осіб.

Редакція і далі слідкуватиме за подіями у педагогічному університеті.

Вислухала Ольга Корнійчук