– У нас по сусідству підприємство з фасування цементу, нещодавно вони розширили свої потужності, відкрили три лінії і тепер викидів в повітря стало ще більше. Під час розвантаження вагонів включається потужний вібратор, який піднімає в повітря хмари цементу. Вітром усе це розносить навколо, а до наших будинків 150-200 метрів. Тому ми вимушені щодня дихати цементом. Чисті речі після прання неможливо висушити, бо вони стають сірими. У наших дітей алергія, а старші люди просто задихаються, — у від­чаї мешканці вулиці Складської. Лю­ди зверталися за допомогою до міської ради, екологічної служби, Держпродспоживслужби. Але ситуація не змінилася, підприємство лише менше почало працювати вдень, а більше вночі. — Ми ходили до керівника «Екоцементу» Сергія Рачинського. Він розвів руками, що фільтри дороговартісні, поки не може їх поставити. Але чому ми маємо від цього страждати?! — обурені сусіди горе-підприємства. Зі своєю проблемою жителі Складсь­кої звернулися до парламентаря Олександри Устинової. Нардеп приїхала до авторів звернення і особисто переконалася у викидах цементного пилу:

– Пил валить з цементного заводу менш ніж за 200 метрів від житлового будинку по вулиці Складській, 10 на Тяжилові. Люди задихаються від пилюки, яка осідає повсюди, і в легенях у тому числі.

В екологічній службі сказали, що приїдуть заміряти забруднення, а потім відписалися, мовляв, немає чим заміряти, заміряйте самі і пишіть потім нам. Як і чим люди мають заміряти — питання риторичне.

Завод запустили працювати без фільтрів і годують мешканців обіцянками: мовляв, колись та поставимо. А ви поки задихайтеся, потерпіть…

– Це свавілля треба закінчувати, тому буду звертатися до контролюючих органів, щоб вплинули на підприємця, — запевнила парламентар.

Газета і надалі буде від­слідковувати ситуацію по вул. Складській.

Міла ПОЛІЩУК
Фото Олексія БОЙКА