– Верхова їзда дуже корисна для вашого тіла і духу. Безумовно, це фізичні навантаження з наступною втомою і «крепатурою» (особливо для вершників-початківців). Але це і фіт­нес, і схуднення, і масаж, поліп­шення постави, і боротьба зі стресами, — каже Борис Підкругляк. — Окрім звичайної погодинної верхової їзди, тут пропонують дещо особливе. Ви можете долучитись до одно-, дво- чи п’ятиденної екскурсії верхи. Розроблені цікаві програми прогулянок різної складності.

Загалом, є 3 маршрути, що проходять по неповторних місцинах Південно-Західного Поділля.

– Маршрут №1: с. Кузьминці — село Киянівка (Свята Криничка) — село Митки (замок адмірала Чіхогова) — село Мартинівка — село Кузьминці. Відстань 25 км, тривалість 6-7 годин. Якщо з ночівлею, то її організовують в урочищі «Гусаків яр» на високому схилі красивої водойми, — додають власники коней. — Спати можна під навісом на духмяному сіні або на старовинних дерев’яних возах, обладнаних для спання. Вечерю варимо на вогні.

Маршрут №2: село Кузьминці — село Промощаниця (старовинна дерев’яна церква) — село Су­півка (Долина Іри­сів) — село Верхівка (цілюще джерело мі­неральної води «Бровар») — село Кузьминці. Відстань 30 км. Ночівля і вечеря у садибі.

Маршрут №3: село Кузьминці — село Лядова (Лядівський скельний чоловічий монастир, якому виповнилося 1000 років, річка Дністер) — село Кузьминці. Відстань 150 км. Це найцікавіший маршрут для фізично підготовлених людей. Ночівля та вечеря біля вогню. В кожному з варіантів маршрут пролягатиме через ліси, луги, уздовж озер і річок, навіть по гірській місцевості. Все, що потрібно від туриста, — це спальний мішок та теплий одяг.

Осідлати коня з першого разу може вийти не завжди, але спробувати це варто кожному. Емоції важко передати словами.

Віталіна Володимирова