Родина Наумців із села Бережани Калинівського району тривалий час збирає старожитності, і їхнє обійстя вже давно перетворилося на музей під відкритим небом.

Ольга та Володимир речі збирали по всій Україні і тепер мають перші радіоли, телефони, скрині, печі, давні праски. Загалом весь побут 19-20 століття. Крім того, екскурсії для всіх бажаючих проводять безкоштовно.

Родина Наумців і нашу культуру відроджує, і має талант до музики

– Наумці захопились старожитностями ще 15 років тому, бувши на заробітках у Чехії. Там помітили, як місцеві бережуть свої реліквії та історію. Повернувшись в рідне село, вирішили теж відроджувати власну культуру щодо старожитностей і цим самим розвивати туризм у рідному селі. Експонати до світлиці шукали на смітниках, дещо дарували односельчани та друзі, дещо купували. Все обійстя подружжя заповнене старовинними речами. Тут і віз, і металеві праски, жорна і керосинові лампи, і старовинні замки, довбанка та зерноочисні пристрої, старовинний одяг, кошики, діжки. Є у подружжя аж чотирнадцять жарових прасок, і жодна не повторюється. А є раритетний горщик, обтягнутий ме­талевим дротом, — роз­повідають односельчани Ольги та Володимира. — Най­більша гордість — це патефон 1934 року випуску та платівка до нього 1927 року. Його подарували. Є вишиті сорочки, яким понад 200 років.

У світлиці Наумці з радістю проводять екскурсії дітям, запрошують туристів, гостей громади, аби вони пізнавали і могли доторкнутися до нашої історії, зрозуміти краще, як колись жили наші предки.

Родина ще й має талант до музики. Так, минулого року батько Володимир та син Віктор зіграли для місцевих жителів на трубах цілу концертну програму — старі та сучасні пісні, а місцеві солістки заспівали улюблених пісень. Такий родинний дует став відкриттям для багатьох мешканців громади.

Валентина Лісова