Вони намагалися підірвати там списані боєприпаси з Калинівського арсеналу. Лисіївчани перекрили дорогу і були налаштовані рішуче Почувши, що незабаром до кар’єру приїдуть журналісти, військові, котрі чомусь були у масках і зі зброєю, поспішили зникнути. Колона військових поїхала геть. Селяни подзвонили власнику кар’єру і той прислав працівників, аби вони екскаватором загорнули вже викопані для підривів ями. Але розгніваний натовп не поспішав розходитися.

-Два дні тому на території піщаного кар’єру працювала військова техніка. Це був військовий екскаватор, котрий копав ями за лісопосадкою, трохи далі. Коли місцеві мешканці поцікавилися, що це таке відбувається, вони відповіли, що копають, аби побачити, на якій глибині знаходиться вода. Але тільки сьогодні вранці, коли ями почали копати ближче, стало відомо, що тут планується підрив боєприпасів, котрі не вибухнули на арсеналі. Всього викопали 9 ям.

У кожну планували закласти по 30 снарядів, – розповідає депутат сільської ради Петро Грищук – Люди зібралися для того, щоб цього не допустити. Бо від цього кар’єру і до найближчої хати не більше 500 метрів. Поряд — людські городи. Трохи далі — річка і пасовище, де люди випасають худобу. За річкою — інше село. Ми не можемо збагнути за чиїм розпорядженням сюди пригнали військову техніку? Підозрюємо, що рішення підривати приймало керівництво кар’єру і місцеві чиновники, а сільського голову просто поставили перед фактом. Були представники районної ради, але конкретної відповіді чия це ідея підривати тут боєприпаси ми не почули. Документів, котрі б засвідчували, що це буде законний підрив, нам теж ніхто не показав. За словами районного керівництва, така команда надійшла з облдержадміністрації. Думки мешканців села ніхто не запитував, нас ніхто не поставив до відома, що тут буде робитися. Ми дуже остерігаємося, що вони знову повернуться

Фото та відео – Олексій Бойко