Ми першими із багатопрофільних лікарень пішли на війну із пандемією. Всі лікарі: гінекологи, урологи, терапевти, інші, молодший і технічний персонал – перепрофілювались і пішли в перші ж дні на війну за ваші життя.

В повному обмундируванні, ми 24 години на добу рятуємо життя інших. Часом жертвуючи власними. Отримавши великі дози заражень, помирають наші колеги. Рідні тих, хто приніс в дім із лікарні коронавірус. Але в цей час замість поваги і розуміння з нами ведуть війну — підступну і брехливу — деякі чиновники та замовні ЗМІ. Тому й пишемо цього відкритого листа і просимо жителів області та України, владу зрозуміти нас.

До вас звертається колектив КНП «Вінницька центральна районна клінічна лікарня» Вінницької районної ради. Нашу лікарню з перших днів перепрофілювали на обласну лікарню, де лікують хворих на коронавірус із ускладненнями пацієнтів.

Ми всі працюємо у вкрай важких небезпечних умовах. Цілодобово надаємо медичну допомогу не лише жителям Вінницького району, але й усієї області. Коли в країні стрімко розпочалася розповсюджуватися епідемія коронавірусу, в області збільшувалась кількість хворих. Рішенням надзвичайної комісії ОДА було визначено Вінницьку ЦРКЛ однією з опорних лікарень першої лінії.

Адміністрація закладу, керівники структурних підрозділів, весь персонал з розумінням поставились до даної ситуації.

У короткий термін лікарня була перепрофільована в багатопрофільну інфекційну лікарню. Оскільки вона була побудована ще в радянські часи з дотриманням будівельних норм, вдалося привести установу до санітарно-епідеміологічних вимог інфекційної лікарні. Велику практичну допомогу надали спеціалісти обласного СНІД-центру на чолі з головним лікарем Матковським І.А. Створені шлюзи, зони і таке інше. Протягом останніх 4-5 років у лікарні зроблено у всіх відділеннях сучасний капітальний ремонт, утеплено фасад, перекрита покрівля, побудований ліфт і інше.

Кошти залучені з фонду регіонального розвитку із співфінансуванням з місцевого бюджету. Вартість всіх робіт склала близько 19 млн грн. Щорічно в лікарні отримували спеціалізовану стаціонарну допомогу до 12000 тис. хворих, амбулаторно в поліклініці — до 193 тис. пацієнтів.

Лікарня має статус клінічної, на її базі – 7 кафедр Вінницького національного медичного університету. Завдячуючи особистим контактам головного лікаря Кривов’яза О.Л., у лікарню надходила тоннами гуманітарна допомога, у т.ч. реанімобіль з благодійного фонду країни Нідерланди. Але коли трапилась біда, ми стали у перші ряди з порятунку хворих на COVID. У важких умовах дефіциту засобів індивідуального захисту, деззасобів, апаратури, постійної зміни протоколів лікування, відсутності регулярної поставки медикаментів, неузгодженості директивних фінансових документів не схибили, вистояли, як і всі наші колеги з інших лікарень області.

Ми вчились працювати по-новому. Нам вдалось зберегти колектив. Були і такі, які відмовились працювати в цих умовах, не витримували. Розрахувалось 2 лікарі, до 50 медичних сестер і молодшого медичного персоналу. Протягом 6 місяців практично не було хворих на COVID серед персоналу.

Постійне фізичне, психологічне навантаження, стресові ситуації призвели до поширеності захворюваності на COVID серед персоналу. Зараз вже перехворіли чи хворіють більшість наших колег. З болем у серці згадуємо наших лікарів Шеншина О.О., Барчук С.І., вони, заразившись в лікарні, передчасно померли. Прийшло горе і в сім’ю завідуючого хірургічним відділенням Сіньковського М.В. Він інфікувався в лікарні. Далі дружина. Її врятувати не вдалось.

Так само не всіх рятують і серед пацієнтів. Бо ж вірус підступний, і це вже знає весь світ. Але, повірте, тут робиться все можливе і неможливе для порятунку.

З квітня 2020 року в лікарні отримали стаціонарну допомогу більше 1000 хворих на COVID та підозрою на цю хворобу. Відзначалась низька летальність. На сьогоднішній день кількість інфекційних ліжок збільшилась до 150. Але щоденно лікується до 160-166 хворих. Лікарня переповнена, і сотні бажаючих хочуть лікуватись саме у нас.

Комусь не подобається вимогливість та принципова позиція головного лікаря щодо збереження в закладі приміщення поліклініки, яка знаходиться в оперативному керівництві Вінницького районного центру ПМСД. Її розтягують по шматках приватні структури, позбавляючи робочих місць, спеціалістів вузького профілю лікарні, які ведуть амбулаторний прийом.

Щодо інфекційного відділення, яке з усіх сторін «обмивала», на замовлення, – то воно побудоване господарським способом ще 40 років тому. Але нікому до нього не було справи, бо у приміщенні знаходилась ще СЕС Вінницького району. Саме це зупинило певних ділків забрати цей корпус під приватну медицину.

Тепер згадали про інфекційне відділення. Адміністрація закладу виготовила проєктно-кошторисну документацію на капітальний ремонт інфекційного відділення, але в бюджеті Вінницького району немає таких коштів. Більша частина персоналу лікарні – це жителі Вінницького району. Ми, наші родини отримували якісну медичну допомогу в своїй ЦРКЛ, а тепер на тлі епідемії на Covid-19 ми не маємо такої можливості. Мало того, колектив лихоманять перевірки новоствореного департаменту охорони здоров’я з приводу забезпечення пацієнтів, які знаходяться на стаціонарному лікуванні від Covid-19, безкоштовними ліками.

З уст директора департаменту прозвучали погрози правоохоронними органами. До складу комісії залучались сторонні люди, які не мають права перевіряти кошти, які надходять з Національної служби здоров’я. Результатів перевірки ми так і не отримали. Не поставили до відома і власника – районну раду. За останні два місяці на медикаменти, кисень витрачено більше 8 млн грн. Є перебої з постачанням препаратів, які входять до складу протоколу лікування на Covid-19. Має місце відсутність деяких ліків на фармацевтичному ринку. Не лише ми одні в такій ситуації.

Шановна редакціє! Просимо опублікувати наш лист в газеті з метою підтримки не лише колективу Вінницької ЦРКЛ, але і наших колег з інших районних лікарень області, країни, де ще до всіх проблем є і великий дефіцит медичних кадрів. Не потрібно паплюжити честь і гідність керівників медичних закладів, персоналу заради дешевої сенсації чи піару, виконувати чиєсь замовлення.

Пам’ятайте: коронавірус поряд. Бережіть себе і свої родини!

Рада і профспілка трудового колективу Вінницької ЦРКЛ