Дитину вбило гойдалкою у присутності рідних. Чому мама вимушено виїхала з країни через погрози, а стороні захисту досі не дали матеріали справи? — запитують рідні та адвокат.

Олена Грицик з Бершаді до цих пір без сліз не може згадувати про свою 9-річну онучку Настю. Навесні минулого року вона смертельно травмувалась на дитячому майданчику біля районної лікарні. Рідні та близькі впевнені, що загибелі дівчинки можна було уникнути, й у всьому звинувачують чиновників та адміністрацію медичного закладу. Адже попереджувальних табличок, що це майданчик для людей з обмеженими можливостями, не було. Крім того, нарікають і на затягування слідства!

– Дитячий ігровий майданчик у Бершаді відкрили два роки тому та встановили біля інфекційного відділення райлікарні. Втім, раділи йому усі діти, які прийшли на відкриття. З-поміж інших атракціонів встановили гойдалку з пандусом, яка і смертельно травмувала мою онучку Анастасію. Гойдалку змонтували для дітей на інвалідних візках. У них вони мали заїжджати і кататися. Попереджувальні таблички не встановили. Тож на ній масово гралися всі діти. Приходили зі школи.

У день трагедії Анастасія пішла з мамою, молодшими братом і сестрою в магазин. Дівчинка захотіла покататися на гойдалці. Залізла туди з братиком. Під час розгойдування послизнулась на слизькій металевій поверхні і випала. У ту мить важка гойдалка з усієї сили вдарила дитину. Вона отримала важку черепно-мозкову травму. Закривавлену дитину мама понесла на руках в реанімацію. Кажуть лікарі — шансів не було, — пригадує бабуся дитини Олена Грицик. — Хірург сказав, що це вже не вперше діти травмуються на цих гойдалках. Наступного дня навіть не обтягнули стрічкою. Сліди крові не засипали. Зайшла до ексголови районної адміністрації Івана Стефанцова.

Саме він відкривав той майданчик. Передала від дитини дві цукерки. Сказала, що хотіла б почути слова співчуття з приводу загибелі дитини. Натомість у відповідь він сказав: «Ви виховуйте правильно своїх дітей».

Поховали ми онучку біля 52-річного дідуся, в якого на заробітках у Німеччині зупинилось серце…

Після трагедії пройшло вже півтора року, але, за словами постраждалих, розслідування чомусь затягнулось.

– Спочатку справу розслідувала Ірина Ткач, потім вона залишила її та пішла в адвокатуру. Чи допитували медиків, на території яких все сталось, — теж незрозуміло, — додає Олена Грицик. — Сам атракціон, де загинула онучка, до цих пір стоїть. Там лише вчепили стрічки, щоб ніхто не розгойдувався. Зрозуміло, що посадовці у всьому робитимуть винними нас, хоча матір очей не спускала із дітей та весь свій час їм приділяла.

У пресслужбі обласної поліції ось як прокоментували нам дану ситуацію:

– За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 275 — порушення правил, що стосуються безпечного використання промислової продукції або безпечної експлуатації будівель і споруд, що спричинило смерть людини. Воно досі розслідується, ще тривають експертизи. Підозру нікому не оголошували. Злочин карається виправними роботами на строк до двох років або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У той же час на підтримку згорьованої родини стали сотні людей, які теж вимагають у правоохоронців справедливого розслідування.

– Жінки, які після того, що сталося там, готові ще й своїх дітей-інвалідів катати, мабуть, просто не при своєму розумі. Там дитина-інвалід теж може загинути, – впевнені мешканці Бершаді. – Якби це була дитина якогось чиновника чи якогось авторитета Бершаді, швидко знайшли б винуватих і покарали. Через те, що одна з відповідальних є свахою досить відомого та впливового посадовця, то надії на правду мало. Ворон ворону око не виклює, на жаль…

У свою чергу, адвокатка потерпілих Альона Мельник скаржиться — їй до цих пір не дали ознайомитись з матеріалами кримінального провадження!

– У справу як адвокат я вступила вже в той момент, коли Бершадським районним судом було призначено комплексну комісійну експертизу з питань безпеки життєдіяльності, охорони праці, судову медичну експертизу. Насамперед мені було необхідно ознайомитись з матеріалами досудового розслідування, які я так і не побачила. Це прикро стверджувати, але занадто сильно корумповані правоохоронні органи та суд розслідують даний злочин. Я докладаю максимум зусиль і, звісно, прагну довести справу до кінця, над чим і працюю, але по інших справах, які я веду в місті Бершаді, бачу порушення закону, безвідповідальність та байдуже ставлення чиновників, суду, поліції та прокуратури, а також значний супротив моїй роботі адвоката. Ми будемо добиватись справедливості — винні мають бути покарані, оскільки безпека і життя дітей мають бути на першому місці.

Віталіна Володимирова