Жежелівський кар’єр постачав граніт на Красну площу, будівництво метро. Родовище виявили італійці, зараз експортують до Австрії. Чому переспективне підпримство порізали на металобрухт та не давали ліцензії? – запитують місцеві жителі.

Минулого тижня в Офісі Генерального прокурора заявили, що судитимуть гендиректора Жежелівського кар’єру на Вінниччині за незаконний видобуток граніту і збитки державі.

– Встановлено, що посадовець з квітня по вересень 2017 року здійснив незаконне видобування граніту з родовища у Вінницькій області загальним об’ємом понад 104 тис. кубічних метрів, знаючи, що чинність дозвільних документів на видобування корисних копалин загальнодержавного значення не поновлена. Вказаними діями державі спричинено 236 млн грн. шкоди, — коротко повідомили в пресслужбі Офісу Генерального прокурора. – Зараз скеровано до суду обвинувальний акт стосовно генерального директора за фактом порушення використання надр.

У Жежелеві новиною про кримінальну справу відносно вже колишнього директора шоковані.

Ось що вони повідомили нашому кореспонденту.

– Фактично Жежелівський кар’єр був відкритий у 1910 році, камінь знайшли італійці. Навіть під час війни працювали. На весь Радянський Союз Жежелівський кар’єр славився, ми виготовляли пам’ятники, постачали граніт на Красну площу, для московського метро і київського – наш камінь. Викупляли кар’єр київські, потім одеські. Після того австрійці, нас було же 230 чоловік, возили людей на роботу навіть з Бердичева. Вони дали команду повирізати багато нормального обладнання, яке було якісним. Здали все на металобрухт, — розповіли журналісту мешканці Жежелева. — Цехи з обробки та полірування закрили, людей — на вулицю! Але ми продовжували працювати, змінювались один за одним директори. Спочатку призначили Василя Лисецького. Це була чесна людина. Вимогливий керівник.

Він хотів провести залізничну гілку прямо на кар’єр, щоб вантажити вагони, кілька років намагались робити документи. Але дозволу не дали, і пропали мільйони, які би пішли у бюджет району. Коли попередній директор пішов з посади і став головним інженером, призначили Михайла Галаса з Хуста. Чех Смірнов та його команда були у Наглядовій раді. Згодом керував поляк. Кар’єр працює до цих пір. Роботу вже давно забрали австрійці. Зараз залишилось лише 30 чоловік. Влупили такі ціни, що продукцію ніхто не бере… Працюючих продовжують скорочувати…

– А щодо звинувачень у розтраті 236 мільйонів гривень? — Про це запитую у наближених до колишнього керівництва осіб. Вони зізнаються – ситуація насправді непроста…

– Тоді керівником Наглядової ради був Смірнов, директором – Михайло Галас. Останній – як підставна лялька, тут він рідко бував, підписував лише документи. У них дійсно закінчилась ліцензія, але вони працювали, сплачували податки, за оренду землі, зарплати. На ліцензію окремо було відкладено три мільйони гривень. Готова була документація, а ліцензію чомусь не хотіли давати. І все це було саме у той період часу, про який звітує прокуратура. Бо саме тоді кар’єр працював без документів, і цілком можливо, що хтось зверху чекав хабар. Але його не отримав, і почався кримінал!

Тоді навіть одна з бухгалтерок пішла, бо бачила, що відбувається щось нехороше. Невдовзі влаштували аудит, через рік приїхали спецслужби та винесли всі документи. Де ж тоді могло набратись 236 мільйонів гривень, якщо вартість самого кар’єру – 7 мільйонів євро? На той час видобували 500 тонн щодня. То це скільки років треба було його продавати, якщо тонна коштувала 140 гривень з ПДВ? Ми порахували – 300 років. Спеціально роблять, щоб кар’єр обнулити, виставити на аукціон та продати. Складається враження, що іноземці відповідати не хочуть, збитки виплачувати не будуть, то ж і знайшли «цапів-відбувайлів» у вигляді призначених ними директорів. Ходили чутки, що кар’єр хотів викупити один з дуже відомих вінницьких політиків. Але йому чомусь не продали і влаштували ось таку аферу. Вгробили і зараз шукають крайнього!

Нині Жежелів увійшов до Глуховецької ОТГ, яку очолив колишній воїн АТО Олександр Амонс. Той у курсі ситуації.

– Я намагався поспілкуватись із керівництвом кар’єру, але вони постійно наголошують, що зайняті. Знаю, що останнім керівником там була жінка…

Нашому кореспонденту вдалось знайти контакти підозрюваного у цій справі Михайла Галаса з Закарпаття, проте на іншому кінці слухавки відповіли, що ми зателефонували у Крим і цей номер вже не ексдиректора кар’єру. Попередній керівник Василь Лисецький зараз лікується в інфекційному відділенні від пневмонії… Ледь говорить. Поза очі кажуть: якщо вину ексдиректора Михайла Галаса доведуть, то санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Спілкувалась
Валентина Лісова