«33-й» дізнався: мова йде про командира Калинівського арсеналу, вибух на якому завдав державі до 22 млрд збитків. На той час він очолював цю військову частину. Але Миколу Батюка судитимуть за інші правопорушення.

За процесуального керівництва військової прокуратури Вінницького гарнізону Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом недбалого ставлення військової службової особи до служби.

– У ході проведення досудового розслідування встановлено, що командир однієї з військових частин, розташованих на території Вінницького гарнізону, у грудні 2017 року не здійснив належне керування поточною діяльністю військової частини, а саме — технічний нагляд за виконанням та подальше прийняття виконаних робіт згідно з актами. Таким чином, ввірені військовій частині кошти на окремі будівельні роботи були привласнені третіми особами, що спричинило державі тяжкі наслідки на загальну суму понад 3 млн грн.

Як вдалось з’ясувати нашому кореспонденту, мова йде про військову частину А1119 (Калинівський арсенал), де були вибухи на складах! Відразу після НП тодішній заступник міністра оборони України розповів, що в 2017 році на Калинівський арсенал було виділено понад 25 мільйонів гривень. Зокрема на ремонт існуючих сховищ, пожежне депо. В той же час голова Вінницької ГО «Ревізія влади» Віталій Павловський ось що нам повідомив:

– Давайте згадаємо інші випадки, що сталися під керівництвом командира арсеналу Миколи Батюка та його заступників за останній рік: крадіжка гранат (злочин не розкрито); кількість зловживань алко- та наркотичними засобами особовим складом ВЧ 1119 залишається на високому рівні, загибель та травмування особового складу насторожує. Крім того, на даний час провадяться роботи з реконструкції деревообробного цеху, де виявлено ряд кричущих порушень. Адже деревина вся вкрита синім грибком та пліснявою, перевищення вологості, нема обробки деревини відповідною протипожежною сумішшю. Перевірка з Києва зобов’язала вжити рішучі дії та усунути недоліки! Також, за нашою інформацією, на території відповідальності військової частини проводяться роботи з викорчовування пеньків дубів ділового лісу з метою знищення об’ємів порізки…

Сам Микола Батюк поки нічого не коментує. Хоча редакція готова надати йому слово. Згадаємо: три роки тому, 26 вересня, вибухнув найбільший склад боєприпасів в Україні — 48-й арсенал Міністерства оборони, розташований поблизу райцентру Калинівка. Ніхто не загинув. Основною версією щодо причини вибухів назвали диверсію. Через рік Калинівський районний суд оштрафував військового, який у день вибухів на складах боєприпасів неналежно виконував свої обов’язки. Начальник режимної служби Вінницького зонального відділу Військової служби правопорядку отримав 2 465 грн. штрафу. Збитки від вибухів оцінили у більш як 22 млрд грн. Розірвалися 60 тис. тонн снарядів. Тоді евакуювали майже 30 тисяч жителів Калинівки та найближчих сіл.

Віталіна Володимирова