Кінологи, ветеринари і досвідчені господарі песиків в один голос твердять: ніколи не давайте вихованцеві нічого зі свого столу! Однак багатьох власників це не зупиняє, і вони продовжують час від часу балувати улюбленця “смачненьким” – мовляв, якщо трішки, то можна. На жаль, це не так: деякі продукти для собак не просто шкідливі, але і по-справжньому небезпечні, і можуть призвести до летальних випадків.

Про що мова – ми запитали у вінницького ветеринара та директора муніципального притулку Миколу Пахолюка.

– Собака може їсти все, але це не означає, що це йому можна. Більш того, чимало шкоди є від самих людей, які не розуміють шкідливість тієї чи іншої їжі, в результаті це призводить до хвороб і навіть летальних випадків. Я завжди кажу, що собаці можна давати їсти раз на день, але якісну, а не кількісну їжу, – каже Микола Похолюк, – Основна складова – білок. Нещодавно в моїй практиці був випадок, коли пес жив у вольєрі під абрикосою. Плоди падали і він їх поїдав. Тварину привезли мені у жахливому стані, адже у її організмі було велике накопичення амінокислот та кислоти. А кислотне середовище шлунку собаки зовсім інше, відповідно почались серйозні проблеми. Крім того, слід розуміти, що зуби людини побудовані так, що ми можемо розтирати ту чи іншу їжу, у собак вони для того, щоб відкусити великий шматок. Працюють як ножиці, тобто вони ніколи їжу не жують.

Чимало власників собак та самих навіть ветеринарів не знають про небезпеку винограду для собак. Висока кількість фруктози і глюкози вкрай призводить до ураження нирок. Відповідно, може бути інтоксикація і навіть летальні випадки. Також заборонено давати ізюм. Крім того, токсичними для собак є цибуля, часник, сирі яйця, шоколад… Крім того, будьте уважні із шоколадом. В ньому міститься така речовина як теобромін, її найбільше у темному шоколаді. Вона стає отруйною після дози в 20 мг на кг ваги собаки. Тоді у тварини збудження, вона гіперактивна, починаються блювота та діарея. Такий продукт може призвести і до летальних випадків.

Віталіна Володимирова