Фонд держмайна (ФДМ) 22 жовтня успішно провів аукціон з продажу третього об’єкта ДП «Укрспирт» – Овечацького спиртозаводу, розташованого у селі Дружне Калинівського району. Стартова ціна складала 19 мільйонів 838 тисяч 823 гривні.

В торгах брали участь п’ять компаній. Кінцева вартість спир­тозаводу склала 53 мільйони 100 гривень. Придбало його товариство «Амеланд». Потужності заводу можуть бути застосовані для виготовлення харчового спирту та етилового зернового спирту вищої очистки. Новий власник отримав об’єкти нерухомості, транспортні засоби, устаткування і спеціальний дозвіл на користування надрами.

Як нам вдалось дізнатись із інформресурсу Youcontrol, ТОВ «Амеланд» було зареєстроване у липні 2020 року зі статутним капіталом 450 000 гривень у Києві. Його спеціалізація — «Діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах», «Розвідувальне буріння» та «Дослідження й експериментальні розробки у сфері інших природничих і технічних наук». Засновником, кінцевим бенефіціарним власником та директором фірми є Головко Володимир Зіновійович, який свого часу балотувався до Броварської районної ради від «Радикальної партії».

– Овечацький спиртозавод на Вінниччині – це черговий успішний аукціон з приватизації об’єктів ДП «Укрспирт», які проходять в рамках демонополізації спиртової галузі. Разом з правом власності на Овечацьке МПД новий власник матиме можливість отримати ліцензію на виробництво спирту, – зазначили у Фонді держмайна.

Відразу після продажу спиртозаводу у Калинівському районі стало відомо, що тепер власника має і Бершадський спиртовий завод ДП «Укрспирт». Заявку на участь подала одна компанія.

На аукціоні його придбало ТОВ «Аква Солар Інвест» (Одеса) за стартовою ціною — 19,81 млн грн., свідчать підсумки аук­ціону на сайті «ProZorro.Продажі». Згідно з Єдиним держреєстром юросіб та фізосіб-підприємців, кінцевим бенефіціаром ТОВ «Аква Солар Інвест» є Фелікс Луцький. Компанія спеціалізується на купівлі та продажу нерухомого майна. Бершадський спиртозавод розташований у Вінницькій області: Бершадський р-н, м.Бершадь, вул.Чкалова, 1. Добова потужність виробництва спирту — 2,8 тис. дал. Рік заснування — 1851, модернізації — 2018 рік. Виробництво на об’єкті тимчасово призупинено.

Про перший продаж об’єкта «Укрспирту» ФДМ відзвітував 15 жовтня. З молотка пішов Немирівський спиртозавод у Вінницькій області за 55,08 млн грн. Це на більш ніж 5 млн грн. вище від стартової ціни (49,57 млн грн.) Новим власником виробничих потужностей стало ТОВ «ЛВН ЛІМІТЕД». Додамо, що загалом концерн «Укрспирт» має до червня 2021 року продати 41 спиртовий завод, 12 із яких виставляють на торги у цьому році. Із них 9 знаходяться на території Вінницької області.

Валентина Лісова