Після перемовин влада області й адміністрація знайшли порозуміння.

Цей заклад вже давно став   для багатьох «важкодоступним» для того, щоб отримати якісне лікування. А нещодавно департамент охорони здоров’я вирішив розгорнути тут ліжка для хворих на Ковід…

І хоча розгортатимуть 80 ліжок для хворих на коронавірус в госпіталі ветеранів війни в останню чергу, як про це запевнив на своїй сторінці голова облдержадміністрації Сергій Борзов, бійці вирішили не чекати і прийшли поговорити з керівництвом. Розмова перед центральним входом вийшла різка та емоційна.

– 26 жовтня стало відомо про те, що у цьому медзакладі планують розгорнути ковідні ліжка, – розповідає громадський діяч, учасниця АТО Юлія Щербань. – Це єдина лікарня, де лікуються учасники бойових дій на Сході. Госпіталь підготував документи на отримання «коронавірусного пакету» в НСЗУ. Це означає, що госпіталь закриють для ветеранів. Ми розуміємо серйозність моменту, але бійці ризикують втратити можливість лікуватися тут взагалі!

Чому відмінене планове лікування та операції? Коронавірус – це серйозно, але ж війна не завершилася!

Якщо ліжка розгорнуть, це дасть можливість допомогти одужати 360 хворим на Ковід. Протягом останнього року у госпіталі встигли отримати лікування 7 тисяч бійців. Але в разі бойових дій один воїн прикриватиме життя 150 цивільних, стверджували учасники АТО, а в нас Придністров’я під боком!

Ветеранам кажуть, що вони можуть лікуватися в госпіталі, а насправді було видане усне розпорядження в районах – не давати направлень до цього медичного закладу!

– Ветерани вже були у директора департаменту охорони здоров’я. Вона пообіцяла, що цього не станеться. Госпіталь хочуть заповнити постковідними пневмоніями. Персонал на 99% проти, – пояснює ситуацію учасник АТО Андрій Грачов.

Директор департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна разом з головним лікарем госпіталю Валерієм Бабійчуком запевняли, що ніхто не залишить бійців без медобслуговування. І що навіть зараз, коли планове лікування тимчасово відмінене постановою Кабміну, у госпіталі з гострими станами перебуває 40 пацієнтів, 15 з котрих — учасники бойових дій. Загалом на Вінниччині до лікування коронавірусних хворих готові 22 медзаклади, де розгорнуто 1937 ліжок.

Ще одна сторона цієї розмови — фінансування. Бо на лікування одного коронавірусного хворого НСЗУ виділяє 45 тисяч гривень, а на бійця всього 3,5 тисячі гривень… У голови профкому госпіталю Наталі Німчик здали нерви: «Хто ж буде тоді лікувати, якщо не буде доплат? Людей і так не вистачає! А ті, що є, рано чи пізно звільняться самі, бо грошей не буде!»

– У Вінниці є достатньо медзакладів, котрі можуть бути перепрофільовані. А госпіталь має лікувати бійців! – переконана медсестра Ольга Гладиборода.

За кілька годин гарячих       дискусій, котрими увінчалася двотижнева боротьба бійців та департаменту, на світ народився Наказ №525 від 6.11.20 р., в якому сказано: «Дозволити як виняток здій­снювати госпіталізацію профільного контингенту — учасників АТО та ветеранів війни за направленнями лікарів загальної практики сімейної медицини та невідкладних станів згідно до медичних показань, в межах до 50% завантаженості загального ліжкового фонду». Як розгортатимуться події далі – слідкуємо разом.