13 листопада 2020 року, в день пам’яті преподобного Спиридона і Никодима, просфорників Києво-Печерських, Високопреосвященний Михаїл, архієпископ Вінницький і Тульчинський, прибув з архіпастирським візитом до с. Козлів Могилів-Подільського благочиння, де звершив чин заснування храму на честь Преображення Господнього.

На місці будівництва храму владику зустріли представники релігійної громади та піднесли запашний коровай.

Храм будується на фундаменті старого храму, зруйнованого богоборчою радянською владою. І хоча нинішнє покоління вже не пам’ятало місця, де знаходився старий храм, але Господь відкрив їм його. Громада для релігійних потреб отримала в користування приміщення старого клубу, що був складений із каміння. Але замість того, щоб облаштовувати його під храм, після поради настоятеля прот. Сергія Орловського, вирішили його розібрати і на тому місці побудувати новий храм. Так віруючі віднайшли фундамент старої церкви, що стояла на березі Дністра. Таким чином стало зрозуміло, що безбожники для будівництва клубу використали матеріали зруйнованого храму. Але тепер з цього каменю постане новий храм, який своїм існуванням посоромить всіх тих, хто брав участь у його руйнуванні. Він стане окрасою села.

Під час звершення чину заснування храму владика освятив наріжний камінь, який разом з грамотою про цю урочисту подію був закладений у підмурок.

Після відпусту та многоліття владика виголосив проповідь, після якої благословив віруючих.

На зворотному шляху владика відвідав релігійну громаду Святого Архістратига Михаїла с. Хоньківці, де ознайомився зі станом справ. Громада звершує богослужіння у пристосованому приміщенні, хоча і будує храм на місці зруйнованого. На жаль через брак коштів вже багато років стоять стіни без покрівлі, тому віруючі просять усіх небайдужих допомогти їм накрити будівлю, щоб завадити руйнації та довершити Божу справу.

Під час візиту владику супроводжували та співслужили секретар єпархії прот. Ігор Сіранчук та благочинний Мурованокуриловецького р-ну, настоятель парафії прот. Сергій Орловський.

Валентина Лісова