Як живеться дітям, які мають цю зовсім несолодко недугу та їх батькам, розповіла керівник громадської організації «ДІА-ДІТИ» у місті Вінниця Олеся Файденко.

– Проблема дитячого цукрового діабету є дуже болючою і саме ми, батьки, знаємо про неї найбільше, адже щоденно бачимо реалії життя діа-дітей, відчуваємо їх біль та страждання, переживаємо їх успіхи та невдачі.

Насправді, жити з ЦД 1 типу (інсулінозалежним) в Україні занадто складно. Сім’ї, які виховують «солодких діток», буквально «виживають», перебуваючи у тенетах цього далеко не солодкого захворювання, – зізнається Олеся.

Саме біль батьків, безвихідь ситуації, яка склалась, неможливість забезпечити повноцінне сьогодення своїх дітей, їх діа-потеби, нестримне бажання надати дітям шанс на повноцінне майбутнє з діабетом, забезпечити їх сучасними засобами контролю та компенсації діабету, які мінімізують виникнення ускладнень, до яких неминуче призводить неконтрольований діабет, сприяло тому, що найініціативніші батьки Вінниці об’єднались і почали шукати вихід із критичної ситуації.

– Заручившись підтримкою кваліфікованого юриста, журналістів, громадських діячів ми почали робити свої перші кроки: офіційно зареєстрували громадську організацію, разом з дітьми провели під стінами міської ради акцію «Давайте знайомитись», на якій розповіли і показали проблеми, з якими живуть наші діти. Нас почули і побачили депутати міської ради, відбувся перший діалог з керівником департаменту охорони здоров’я, – розповідає голова ГО « Діа-діим» Олеся Файденко. – Далі відбулась зустріч з очільником Вінниці, на якій нам вдалось налагодити конструктивний діалог та подальшу співпрацю, пояснити і показати масштаб проблем дітей міста, які хворіють на інсулінозалежний цукровий діабет.

В подальшому з міського бюджету було виділено кошти на закупівлю необхідних витратних матеріалів для діа-дітей міста: тест-смужок, шприців, голок, ланцетів, витратних матеріалів до інсулінових помп, якими діти забезпечуються щомісячно.

Завдяки співпраці з волонтерами було проведено масштабний захід «ДІА-ДІТИ», який відвідало багато небайдужих вінничан, депутатів, керівників різних підприємств міста, громадських діячів… Саме ці люди в подальшому стали нашою міцною опорою, завдяки їх потужній фінансовій підтримці вдалось забезпечити багатьох дітей інсуліновими помпами, безперервними моніторингами глюкози крові і, як результат – досягти якісної компенсації діабету у дітей.

Ми маємо партнерів в інших країнах, тісно з ними співпрацюємо, обмінюємось досвідом, отримуємо необхідну допомогу, організовуємо спільні заходи, цікаві зустрічі, разом долаємо перешкоди, підкорюємо гірські вершини, показуємо, що діабет не перешкода, його не треба соромитись, з ним можна повноцінно жити.

Ми підтримуємо зв’язки з батьками солодких дітей з інших міст, намагаємось спільно достукатись до керівників держави, пояснюємо біль та проблеми наших дітей, важливість забезпечення їх потреб щодо компенсації діабету на державному рівні. Поки цей діалог є малоефективним, але ми не втрачаємо надії на те, що нас почують, відгукнуться на біль наших дітей заради збереження здоров’я маленьких громадян України.

Спільно з лікарями та людьми, які тривалий час живуть з діабетом та успішно його компенсують, ми організовуємо навчально-інформаційні семінари на них усі бажаючі можуть отримати необхідні знання та вміння.

Завдяки потужній фінансовій підтримці влади міста та області ми щорічно реалізовуємо надважливі проекти, які інформують суспільство про особливості захворювання на цукровий діабет 1 типу, про надання допомоги людям з діабетом у разі виникнення гіпоглікемії, про розвіювання глибоко вкоріненених у суспільстві міфів щодо діабету, які заважають правильному та адекватному сприйняттю оточуючими потреб людей, що живуть із такою недугою. Доступність такої інформації сприяє підвищенню рівня обізнаності з особливостями життя людей із цукровим діабетом 1 типу та розуміючому і толерантному ставленню до їх життєвоважливих потреб.

Цьогоріч організовано вкрай важливу Відеошколу успішної компенсації цукрового діабету, яка є загальнодоступною і усі бажаючі можуть скористатись необхідною інформацією, розкритою у відео уроках, у зручний для себе час та навчитись розуміти і компенсувати діабет.

Наша громадська організація є прикладом для інших міст України, ми ділимось своїм досвідом, допомагаємо і підтримуємо тих, хто цього потребує!

Міла ПОЛІЩУК