Кліматологи прогнозують, що, швидше за все, зима 2020/2021 років в Україні буде аномально теплою і збережеться посушлива погода.

Про це повідомляє відділ прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту 17 листопада.

Як і минулого року, в країні переважатиме область високого тиску, але з південними потоками, які приноситимуть теплу і суху повітряну масу.

“Не виключається, що будуть окремі хвилі сильного похолодання і снігу. Перепади температур можуть бути дуже різкими через вплив на клімат з боку Атлантичного і Північно-Льодовитого океанів. Очікується, що на території південно-східної Європи, в тому числі й України, будуть переважати більш теплі й сухі повітряні маси, що надходять з африканського континенту й Азії”, – пояснюють кліматологи.

Однак навряд чи прийдешня зима буде набагато тепліше попередньої, в середньому температура буде вищою на 2 градуси. Разом з тим 2020-й рік вже конкурує з 2016-им, який був найтеплішим за весь час метеорологічних спостережень.

Укргідрометцентр теж прогнозує безсніжну зиму, проте не виключає, що в зимовий період будуть дощі. І це не найгірший варіант, оскільки Україна зараз страждає від посухи.

Ці кліматичні зміни можуть вплинути на фауну, флору, сільське господарство та екологію регіонів України. Річки і озера страждатимуть від маловоддя, по всій території держави відбудеться зниження поверхневих вод, почнуть пересихати колодязі.