За послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання сплатили лише 18,6 % від нарахувань.  Загалом борг населення перед КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» становить анти рекордні 126 млн. грн.. Найбільша частка з цієї суми – це заборгованість за минулі періоди.

– На рахунках багатьох споживачів є накопичені суми від 1 до 5 тисяч гривень, але є чимало особових рахунків, де набагато більші борги. Від 5 до 10 тисяч гривень боргують 1511 споживачів. Від 10 до 20 тисяч гривень – такий борг на 1312 особових рахунках. Від 20 тисяч гривень і більше – заборгованість є на особових рахунках 1228 споживачів. Серед усіх боржників є «рекордсмен», на особовому рахунку якого несплачена сума у розмірі 296 тис. грн., – повідомили журналісту у пресслужбі відомства.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» постійно проводить роботу з боржниками. Якщо споживач не сплачує борг добровільно, за справу береться юридично-договірна служба підприємства і далі підприємство працює в судовому порядку. Загалом боржник може потрапити під низку санкцій відповідно до чинного законодавства: штрафи, судовий і виконавчий збори, неможливість отримати субсидію, заборона виїзду за кордон та арешт майна, внесення до єдиного реєстру боржників. Такі дії , кажуть, вимушені, адже від рівня розрахунку споживачів за послуги залежить рівень розрахунку підприємства за використані ресурси для надання послуг. Так, за період з січня по жовтень 2020 року підприємство подало понад 500 судових позовів на суму 13 млн. грн., з них вже задоволено позовні вимоги на загальну суму 7,7 млн. грн.

Валентина Лісова