Односельчани впевнені — це помста від замішаних у справі правоохоронців, і його вбили. Для переконливості — залили алкоголем, — кажуть односельчани.

Цей шокуючий інцидент, який стався у 2019 році в Ямполі, прогримів на всю країну! Тоді активісти виклали в соцмережі відео, на якому місцеві правоохоронці б’ють затриманого гумовим кийком, хоч жодного спротиву немає. «Ти поняв?!», «Зараз будеш по голові брати». Після фрази «Присідай, я тобі сказав» молодик став виконувати наказ, тримаючись за живіт. Ролик за лічені дні набрав понад 20 тисяч переглядів та репостів…

– Потерпілий звернувся на лінію «102», бо в нього вкрали радіо. Та коли на місце приїхали поліцейські, їм не сподобалось, що виклик стосується побутової справи. І щоб у чоловіка не було більше бажання звертатись, посадили у машину та повезли до відділку. Там і стали проводити профілактичну бесіду. Правоохоронець Семчук знущався, а його колега Бишинська все знімала на телефон. Нині вона відхрещується від всього й каже, що нічого не зможемо довести. Крім того, очевидцем всього був і черговий відділку. Як саме ролик потрапив до мережі, таємниця, бо на людей був тиск. І це вже не перший випадок знущання над людьми правоохоронцями з Ямполя, — розповів нам активіст «Авто Євро Сили» з Могилева-Подільського Олександр Склярук.

Тоді за знущанням над людиною було призначено службове розслідування. На його період двох працівників сектору реагування патрульної поліції, керівника Ямпільського відділення поліції та відповідального від керівництва відділення поліції було відсторонено від виконання службових обов’язків. Зібрані матеріали були скеровані до Державного бюро розслідувань для правової кваліфікації дій працівників поліції. А вже в цьому році прокуратура Вінниччини повідомила про підозру поліцейському з Ямполя.

– Співробітник Ямпільського відділення поліції умисно, безпідставно завдавав удари громадянину гумовим кийком та, погрожуючи заподіянням тілесних ушкоджень, примушував його виконувати фізичні вправи. Прокуратура скерувала до суду клопотання про арешт за ч. 2 ст. 365 КК (перевищення влади або службових повноважень, якщо воно супроводжувалося насильством і діями, що ображають особисту гідність). Підозрюваному загрожує від 3 до 8 років в’язниці, — повідомили у відомстві.

Поки справу слухають у суді, до редакції газети звернулись читачі з села Слобода-Підлісківська Ямпільського району та повідомили — у цієї історії є продовження: потерпілого Віктора Рипичинського вже нема в живих… І підозрюють, що це була помста поліції.

– Із батьком Віті ми раніше разом працювали і, коли я прочитав у народній газеті, що його побили та привселюдно знущались, не міг стримати сліз. Думаю, що з нього знущались не лише через ту заяву про радіо, а через свою безкарність. У районі процвітає безпредєл, вони нас за людей не мають, — каже місцевий житель, який не захотів афішувати свого імені. — Тоді всі обіцяли, що винні будуть покарані, але за кілька місяців Віктора знову забрали до поліції. І там знову били за те, що розповів про вчинок колег. А вже за два дні молодого чоловіка знайшли у селі мертвим на вулиці. Вся спина була синя. Віктор дуже бідував, тому підробляв у родини Соболевських, дбав про худобу, от його і хоронили чужі люди. Наскільки мені відомо, замішані у цій справі правоохоронці досі працюють, звільнилась лише жінка, яка все опублікувала в Інтернеті.

Натомість у пресслужбі обласної поліції додають: судово-медична експертиза встановила, що смерть чоловіка настала не від побиття, а через алкогольну інтоксикацію. За фактом смерті було відкрите кримінальне провадження — ст. 115, але після розслідування та результатів експертиз його закрили…

Втім, жителі у таку версію подій не вірять і просять компетентні органи взяти справу на свій контроль та провести нове та незалежне розслідування!

Віталіна Володимирова