Тому, що у нас такий жалюгідний стан доріг, ми в першу чергу маємо завдячувати і наших зернотрейдерам та латифундистам.

Вони, впродовж більше 20 років, везли не пристосованими для цього автошляхами важковаговиками на експорт зерно та буряки на свої цукрозаводи, іншу продукцію до великих міст, а райцентрам і селам залишали «вбиті»дороги.

І це чомусь довго нікого не цікавило. Зрозуміло, що при такій дорожній вакханалії, керівники давали прості команди – побільше загрузити, та ще й причепити причеп.

Роками активісти блокували в’їзд таких важковаговиків в міста, села, райцентри. Однак, штрафи були смішними і практично «рішали» питання з правоохоронцями ще до відкриття справи.

Правоохоронці переконують, що зараз йде активна боротьба з порушниками.

Ось що повідомляє прокуратура Вінницької обласної прокуратури:

– Органи прокуратури Вінниччини проводять системну роботу, спрямовану на усунення порушень інтересів держави в бюджетній сфері, та активно вживають заходи представницького реагування з метою стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами з транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні.

Підставами для пред’явлення позовів зазначеної категорії є матеріали територіальних органів Державної служби України з безпеки на транспорті, якими виявляються та документуються факти надання послуг із перевезення вантажу з перевищенням осьових навантажень, встановлених Правилами дорожнього руху та без документів про внесення плати за проїзд великовагових транспортних засобів.

Упродовж поточного року до Господарського суду Вінницької області подано 6 таких позовних заяв на суму майже 140 тис. гривень.

За результатами судових розглядів уже задоволено 4 позовних заяви на суму понад 70 тис. гривень, у тому числі протягом минулого тижня задоволено 2 позови на 35 тис. гривень.

Якщо у Вас є інша інформація щодо боротьби чи навпаки, бездіяльності, просимо повідомляти «33-му». Обіцяємо – вас почують.

Юлія Іванюк