Це підприємство належить до бізнес-імперії родини Порошенків.

У Городківці, що в Крижопільському районі, мешканці жаліються на місцевий цукровий завод, який, за їхніми словами, забруднює повітря. Люди вимагають змусити підприємство платити податки до місцевої громади, щоб хоч якось компенсувати екологічні збитки.

– Завод у Городківці — друге в Україні підприємство за об’ємами виробництва цукру. Як можна зрозуміти, що цукровий завод юридично знаходиться в Крижополі, а наслідки повинні відчувати городківчани? Мова йде про сажу, яка осідає на подвір’ях, білизні та у наших легенях. Запах у половині села стоїть жахливий. Коли працює завод на вугіллі, із котельні йде чорний дим, — розповіли мешканці Городківки. — Часом — чорний, із хімією, якою буряк обробляють. Інколи йде на житловий масив, де живу. Те, що вивішуємо сушити, стає чорним. Ми надзусиллями вибороли законне право на створення окремої від Крижополя громади. Відтепер новостворена Городківська громада має повне право вимагати оподаткування із заводу саме у свій бюджет.  Бо податки сплачує ПрАт ПК «ПОДІЛЛЯ» в район. Якщо керівники підприємства не погодяться на компроміс, то ми можемо вдатись до радикальних дій! Перекриватимемо під’їзні шляхи. Вже маємо у цьому досвід.

У Городківській ОТГ додають: цукрозавод справді був каменем спотикання, але наразі питання вже вирішується.

– Те, що цукрозавод має платити у нашу громаду ПДФО, обговорили ще у перший день, коли керівництво прийшло привітати новообрану голову із перемогою на виборах. Всі ці пункти обговорили дуже детально, і воно почне діяти. Цукровий завод починає реорганізацію, — повідомили у Городківській ОТГ. — Але цей процес не може відбуватись за місяць чи два, потрібен рік, щоб пройти аудити, перевірки з податкової та інше. Від початку 2022 року це буде Городківський цукровий завод. Розтлумачити нашим людям важко, вони все одно продовжують наполягати на своєму.

Віталіна Володимирова