В Бершаді на водосховищі річки Берладинки місцеві запідозрили масову загибель риби. Як виявилось, рівень забруднюючих речовин у водоймі перевищує норму в п’ять разів.

Про проблему з водоймою місцеві мешканці повідомляли ще два місяці тому, коли побачили посуху. Проте зараз проблема набула більшого масштабу і стосується життя та здоров’я кожного бершадчанина.

На обстеження водойми виїхала мобільна лабораторія. Після взяття проб виявилося, що у водосховищі бракує кисню, а рівень забруднюючих речовин перевищує норму в п’ять разів

«Зафіксовано критично низький рівень кисню у воді від 0,34 до 0,9 мг/дм3, при нормі не менше 4 мг/дм3. За результатами аналізу було виявлено перевищення по азоту амонійному понад п’ять разів та показника ХСК (хімічне споживання кисню) у 1,5 рази», – ідеться в повідомленні.

Ймовірною причиною отруєння річки є змита дощами з господарських угідь хімія. Адже амонійний азот фермери використовують при глибокому удобренні, щоб рослини були витривалішими та краще переносили заморозки.Все це призводить до різкого зменшення кількості розчиненого у воді кисню, внаслідок чого настають заморні явища у риби.

Марина Романова