Після обрання голови облради депутати фракції ЄС покинули залу, залишивши журналістам таку заяву:

ЗАЯВА

фракції «Європейська Солідарність» у Вінницькій обласній раді

Сьогодні країна опинилася перед великою кількістю викликів, і в цих умовах важливою є консолідація політичних сил, які обстоюють європейське майбутнє України, захищають реформу децентралізації, започатковану п’ятим Президентом України Петром Порошенком, і зберігають принципи демократії, прозорості та верховенства закону.

Фракція політичної партії «Європейська Солідарність» вимушена перейти в опозицію через фактичне створення більшості в обласній раді партіями «Українська стратегія Гройсмана», «Слуга народу», «Батьківщина» і «За майбутнє», перші кроки якої ідуть всупереч з ідеологічними засадами і принципами «Європейської Солідарності».

Вже в перші години роботи обласної ради новостворена більшість узгоджено проштовхує рішення, які руйнують місцеве самоврядування і прозорість використання бюджетних коштів. Розставляючи на важливі кадрові посади своїх людей, вони повністю нівелюють роль президії обласної ради, узурпуючи всю повноту влади в руках голови облради.

Зокрема, ми вбачаємо загрози до використання коштів екологічного фонду в області. Тому для забезпечення ефективного контролю його використання і вирішення екологічних проблем Вінниччини «Європейська Солідарність» підтримувала створення комісії з питань екології і природокористування, але новостворена більшість цю пропозицію відхилила. Ми обурені такими кроками «Української стратегії Гройсмана», «Слуги народу» і «За майбутнє», оскільки такі дії свідчать, що з самого початку більшість порушує принципи самоврядування, прозорості влади, створює передумови корупційних ризиків.

«Європейська Солідарність» підтримувала створення комісії з питань свободи слова, адже в умовах олігархічного телебачення і гібридної війни необхідно забезпечити всебічну комунікацію з людьми і гарантувати їм прозорість рішень влади. Але і ця пропозиція була провалена новоствореною більшістю.

В таких умовах ми йдемо в опозицію. Адже для нас ідеологічні засади і зобов’язання перед виборцями є головним пріоритетом. Ми залишаємось з Вінниччиною і з людьми, які за нас голосували.  І будемо жорстко контролювати дії новоствореної більшості і домагатимемося реалізації європейських принципів самоуправління і стандартів життя на нашій рідній Вінниччині.

20 листопада 2020 р

Голова фракції                                                                       Андрій Гижко