І все це безкоштовно… 10-річна Ірина Химич – єдина в Україні дівчинка, в якої діагностували рідкісне генетичне захворювання – прогерія або синдром Хадчінсона-Ґілфорда. Через хворобу за рік такі пацієнти старіють на 8-10 років. Наразі хворих з таким діагнозом лікує єдиний у світі медичний заклад – науково-дослідницький фонд Progeria Research Foundation, що у Бостоні (США).

-Ми маємо багаторічний досвід лікування маленьких діток від 1-го року, але цей випадок є найскладнішим. Через хворобу у Іринки тоненькі ясна, крихкі щелепи – це означає, що хірург та інші спеціалісти – анестезіологи і терапевти мали бути максимально делікатним, -кажуть стоматологи. – Перед тим, як потрапити до нас, мама з дівчинкою звертались по допомогу до багатьох клінік, але через складність випадку, їм відмовляли. Цього разу перед нами стояла не менш складна задача – у Іринки почали активно рости постійні зуби, при цьому молочні не випадали, як це відбувається у здорових діток. Отже, постійні зуби почали свій ріст у другому ряду, прорізуючись фактично у піднебіння. Об’єм втручань був значно більшим, ніж першого разу – видаленню підлягали 10 молочних зубів та лікуванню – 1 зуб.

За кілька днів після операції постійні зуби у Іринки майже стали на своє природнє місце. Окрім того, вона вже добре розмовляє та харчується. Відзначимо, що наразі через пандемію коронавірусу Ірина Химич залишились без доступу до лікування закордоном. Але все ж нещодавно сталось диво і в дівчинки та її мами квитки у Бостон .Хтозна, може там вченим вдасться випробувати успішно своє експериментальне лікування, яке допоможе дівчинці ще довгі роки бути поряд з мамою, адже при цій хворобі не доживають до 15-ти…

Віталіна Володимирова