Весь кінематографічний світ, без перебільшення, чекав на вихід цієї стрічки, яка вперше в Україні знімалась без фізичної присутності автора. У цей час він був політв’язнем у Росії, голодував близько 140 днів.

Фактично над фільмом працював тандем двох режисерів – Олега Сенцова, який під час роботи над фільмом перебував у виправній колонії, та його “кримського брата” Ахтема Сеітаблаєва, який допомагав втілювати задум на знімальному майданчику разом з продюсеркою фільму Анною Паленчук.

“Навіть там, де я зараз знаходжусь, не знаючи свого майбутнього, я точно вірю в майбутнє цієї постановки. «Номери» — це не кіно в чистому вигляді. Це відчуття, буфонада, гротеск”, – писав Олег Сенцов з-за грат.

– 19 листопада 2020 року фільм “Номери” вийшов в український прокат. Його світова прем’єра відбулась в рамках програми спеціальних показів ювілейного Берлінського кінофестивалю у лютому цього року,  а прем’єру у Польщі глядачі побачили у березні в  Європейському центрі солідарності в Гданську, – розповіла продюсерка Анна Палінчук у вінницькому кінотеатрі “Родина” 19 листопада. – Бюджет фільму більше 20 млн грн., 10 мільйонів виділило Міністерство культури України, зйомки тривали 9 місяців. Склад акторів унікальний — це Віктор Андрієнко, якого знає вся Україна, Ірина Мак та Віктор Жданов, відомі як батько і мати братів Кайдашів із серіалу “Спіймати Кайдаша”, Олександр Ярема, талановиті молоді актори Євген Черников, Агата Ларіонова, Олександр Бегма, Марія Смолякова.

“Кінематографічним маніфестом проти тоталітаризму” назвали фільм кінокритики. Його герої обезличені, на їхніх грудях тільки номери. Життя під наглядом охоронців йде за суворими “Правилами”, що раз і назавжди закарбовані у товстій книзі. Все по свистку — вставай, їж, відпочивай… Мимоволі згадується “1984” Оруелла чи “Замок” Кафки. Над усіма панує всемогутній Нуль, командує охоронцями, кидає громи і блискавки. Його диктатура здається непереможною. І все ж… Покірні Номери під командою Сьомого зуміли скинути ярмо страху, Нуль загинув. Але трагедія продовжується! Вона в тому, що Сьомий сам перетворився у тирана, ще страшнішого за Нуля. А поголені налисо Номери у молитовному екстазі прославляють вже його…

У цій гіпетрофованій історії, безперечно, є правда життя. Адже у житті ми постійно бачимо приклади “наступання на ті ж самі граблі”.