Днями на Ямпільщині місцеві жителі вперше зустрічали цікавого веломанд­рівника, письменника-початківця, який відвідав 22 країни світу та готується до наступної всесвітньої велосипедної подорожі.

Міка Марконджін джі Фрейгас — родом із Бразилії. У США здобув університетську освіту, отримав ступінь доктора матемаматики, викладав у Копенгагенському університеті. Зараз проживає в Одесі. На запитання, чим його приваблює Україна, відповів: «Безпечна для життя, прийнятні ціни, щирі та гостинні люди, прекрасна природа».

Міка — щирий, простий у спілкуванні. Володіє англійською, французькою, португальською, російською, вивчає українську. Збирає матеріал для книги про мандрівку Україною. Його велосипед пристосований до далеких подорожей. Все спорядження відповідає правилам дорожнього руху у вечірній та нічний час. Сам складає маршрут, вибирає місце для ночівлі — як правило, у наметі. Сам готує їжу. За час його візиту ми побували у Буші, Оксанівці, Ямполі. Нашого гостя Буша вразила своєю історією, величними скульптурами, особливим енергетичним відчуттям.

Візит Міки допоміг на повну силу відкрити у Оксанівці таланти молодих людей Руслани Безпалько та Павла Бодруга, які супроводжували гостя, організовували йому пізнавальні екскурсії селом, до Печерної церкви, туристичними стежками.

«Я ніколи не збирав гриби. У Бразилії цього немає», — такою була відповідь Міки на пропозицію молоді села піти на гриби. «Тихе полювання» гостю дуже сподобалось. Гриби він збирав вперше у житті! А потім була довга розмова про розвиток велотуризму, інфраструктури села, можливості різних сайтів Інтернету, перспективи на майбутнє. Після Ямпільщини веломандрівник з Бразилії вирушив у Крижопіль та Бар…

Валентина Лісова