Ще два роки тому музейники з Марківки Теплицького району забили на сполох, бо інструмент, котрий стояв у батьківсь­кій хаті Леонтовичів, доїдав шашіль. Фахівці, які могли врятувати фортепіано, є, та просять за роботу тисячі євро, і то «живими» грошима. Але в музеї мають право лише на безготівковий розрахунок… За найскромнішими підрахунками, на відновлення фортепіано Леонтовича потрібно 3,5 тисячі євро. Лише одні деталі будуть коштувати 1,5 тисячі євро. Минуло два роки, а проблема так і не вирішилась.

Унікальний інструмент ще можна врятувати

Микола Леонтович залишив по собі два піаніно, які зберігала донька композитора Галина. Саме вона передала фортепіано у два музеї. Один музей відкритий у його квартирі в Тульчині, інший — у батьківській хаті композитора в селі Марківка Теплицького району.

Піаніно, на якому Микола Леонтович грав все­світньо­­відомий «Щедрик», зберігається у селі Марківка, що у Вінницькій області. Воно виготовлене наприкінці 19 століття. За більш ніж 120 років піаніно жодного разу не реставрували. На жаль, сьогодні інструмент у жахливому стані і потребує капітального ремонту.

Однак фінансування на його виконання немає. Працівники краєзнавчого музею сподіваються на грант від США. І тоді цілком можливо було б проводити конкурси, а як приз — можливість пограти на інструменті великого Маестро.

Ілона ВАЛЬТЕР