Днями Ямпільщина вперше відзначила професійне свято — День виноградарів та виноробів. Це свято дуже близьке місцевим жителям, адже виноградарством тут займаються з давніх часів.

– Появу перших виноградників у придністровських повітах Поділ­ля пов’язують із ініціативою князя Вітгенштейна вирощувати виноград на власних землях у Могилеві-Подільському, Кам’янці та довколишніх селах. Для догляду поміщицьких насаджень було залучено німецьких та французьких спеціалістів, досвід яких перейняли місцеві селяни. У 1887 р. із виноградних насаджень Могилівського, Ямпільського та Ольгопільського повітів було отримано 18550 відер вина.

У повоєнний період виноградарство та виноробство стали прерогативою місцевих колгоспів, — розповідають місцеві краєзнавці. — Вино для мешканців регіону було не лише способом отримання прибутку, а й важливою продукцією суто домашнього вжитку.

Нині Михайлівка, Цекинівка, Гальжбіївка та Ямпіль стали справжніми центрами розвитку сучасного виноробства. Далеко за межами району відомі майстри своєї справи — Анатолій та Андрій Шиндери, Віктор Паламарчук, Володимир Пилипчук, Анатолій Рачковський, Сергій Грабовський, Валерій Прилипко, Олександр Гречанюк, Валентина Прушинська та багато інших. У кожного із них своя школа, досвід, прихильники та покупці.

– Коли потрапляєш на їхні виноградники, то перехоплює подих від захоплення, радості та нестримного бажання показати все це багатство, красу людям, — додає голова ГО «Ямпільщина туристична» Мирослава Марченко. — Це можна зробити завдяки розвитку сільського, аграрного, зеленого туризму. Перш за все, для цього необхідна програма розвитку виноградарства. Це розуміють михайлівчани, які зуміли зберегти батьківські традиції вирощування та догляду за виноградом, добре знаються на особливостях приготування якісного домашнього вина. Саме у Михайлівці збереглись давні дідівські сорти, які рідко де можна зустріти. Їх давно називають по-місцевому — Португальський, Португез, Корнішка, Сінцо, Шасла. У минулому році михайлівчани започаткували Свято виноградної лози, збору урожаю, визначили кращі виноградні садиби. Керівники села вивчають можливості залучення інвестицій та виділення земельних ділянок для закладки нових виноградників. Виникла ідея — виготовити справжнє, теруарне вино, яке буде розлите по пляшках, матиме відповідну етикетку, корок! Уже на Новий рік ми зможемо представити наше перше пляшковане вино.

Валентина Лісова