Під час німецької окупації вінничанин Михайло Климчук (4.03.1923 — 22.12.2013) працював артистом балету у Вінницькому театрі опери і балету (тепер музично-драматичний театр).

Хоч і кажуть, що «коли стріляють гармати, музи мовчать», але, як не дивно, в ті часи щовечора у театральних касах був аншлаг. Двічі на тиждень відбувались вистави для німців, які дуже захоплювались українськими піснями і танцями. 18-річний Михайло був закоханий у рідний театр, днював і ночував у ньому. Мало того, що він як танцюрист був зайнятий майже у всіх операх і балетах, так ще й організував у театрі підпільну групу Організації українських націоналістів із 17-ти осіб, активно працював у ній, боровся з фашистами.

– В один із «німецьких» днів весною 1942-го року артистів, які зранку прийшли на репетицію, здивували шум і гамір, що панували у театрі. На прохідній фельджандарми вимагали у всіх аусвайси. Солдати з вівчарками заходили у кожну ложу, у кожен куточок — перевіряли, чи немає вибухівки. З’ясувалось, що сам фюрер Адольф Гітлер вирішив відвідати «храм Мельпомени» у Вінниці, — розповідав 82-річний Михайло Венедиктович Климчук нашому кореспонденту у 2005-му році. — Перед візитом високого гостя обстановку в театрі проконтролював фельдмаршал авіації Герман Герінг, ставка якого «Штайнбрух» була поблизу залізничної станції Гулівці у Калинівському районі.

Ми стояли на сцені, і раптом з-за лаштунків вийшов високий огрядний чоловік у білому костюмі з лампасами, в руках — маршальський жезл. І якраз наскочив на нашу балетну групу. Привітався «Хайль Гітлер!» і через перекладача спитав у мене (я стояв найближче до нього): «Хто ви такі?». «Ми артисти!» — відповів я. «Як ви живете?» — продовжував розпитувати Герінг. Я спочатку розгубився: сказати «добре» — неправда, сказати «погано» — може й розстріляти. А потім випалив: «Живемо так, як під час війни!» Він засміявся, ще поговорив з іншими танцюристами і пішов.

Того вечора Гітлер із своєю «гоп-компанією» дивився балет «Бахчисарайський фонтан». Мені випало танцювати у ньому, але я боявся навіть глянути у бік урядової ложі. Декорації були розкішні. Грав симфонічний оркестр. Балетним педагогом у нас була Лідія Ріхтер, випускниця студії при Санкт-Петербурзькому театрі його імператорської величності, прима-балерина Одеського театру.

Після «Бахчисарайського фонтана» мені і ще декому з моїх товаришів запропонували танцювати у Берлінському оперному театрі, але ми відмовились.

Через кілька днів нас викликав головний балетмейстер і звелів їхати на швейну фабрику на Замості — теперішню «Володарку». Тоді вона мала гарну славу серед німців, бо там працювали полонені румунські та єв­рейські кравці, які дуже якісно шили для них одяг.

Виявляється, Герінг розпорядився, щоб всім чоловікам із балетної групи безплатно пошили костюми, а жінкам видали відрізи французького шовку і модельні туфлі. Все було виконано миттєво! Костюми, які нам пошили, сиділи просто ідеально — на фото видно. На додачу кожному артисту балету вручили коробку лейхнерівського театрального гриму, який тоді вважався кращим у Європі.

Ще раз я побачив Гітлера у 1943-му, коли він у великому відкритому (!) автомобілі проїжджав центральною вулицею Вінниці — тодішнім Українським проспектом.

Михайло Венедиктович Климчук помер у Вінниці у 90 років. Розповідь про його надзвичайно цікаве, повне пригод життя читайте на сайті «33-го каналу». Нашому кореспонденту ще в 90-ті вдалось взяти у Михайла Климчука інтерв’ю.

Із задоволенням повторюємо факти для читачів сьогодні.