Також було схвалено Положення про старосту, в якому визначені правовий статус представників приєднаних громад, їхні повноваження, права та обов’язки, порядок затвердження на посаду та припинення повноважень тощо.

В Україні продовжується адміністративно-територіальна реформа, яка орієнтована на підвищення інституційної спроможності невеликих громад та пришвидшення їхнього розвитку. Відповідно до законодавства України міська рада на 1-й сесії 8 скликання прийняла рішення про утворення трьох старостинських округів на території Вінницької міської ОТГ: Вінницько-хутірського, Деснянського та Стадницького.

Вінницько-хутірський округ з центром в селі Вінницькі Хутори об’єднає території сіл Вінницькі Хутори, Писарівка, Щітки. До складу Стадницького старостинського округу з центром в селі Стадниця увійдуть території сіл Стадниця, Великі Крушлинці, Малі Крушлинці, Гавришівки. До складу Деснянського округу входить територія селища міського типу Десна.

Також відповідно до Законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрацій», розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 р. № 707-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Вінницької області» – на сьогоднішньому засіданні 1-ї сесії депутати Вінницької міської ради ухвалили рішення розпочати процедуру реорганізації сільських рад цих громад шляхом приєднання до Вінницької міської ради. Для цього утворено спеціальні комісії та затверджено їхній персональний склад.

Окремим рішенням депутати міської затвердили старост округів. Старостою Вінницько-Хутірського старостинського округу став Кривешко Владислав Сергійович. Деснянським старостинським округом управлятиме Обливач Галина Миколаївна. Старостою Стадницького старостинського округу призначено Яклюшина Владислава Володимировича.

“Кандидатури старост узгоджені в першу чергу з мешканцями тих територіальних громад, які об’єднані із Вінницею. Вони працювали на територіях сіл, і я маю надію, що старости будуть ефективно працювати щодо інтеграції територій і громад до Вінниці та будуть демонструвати командний підхід до роботи. А депутатів прошу всіляко підтримували наших старост”, – зазначив Сергій Моргунов.