Продовжую читати звіт «Ямпільської районної газети «Ямпільські вісті» (Ямпільського району вже немає, а Ямпільська районна газета є…) про першу сесію Ямпільської міськради 8 скликання. І стає страшно… По-справжньому. Від того, що мої прогнози, які робив вже давно – справджуються!..

Ось що вона пише:

“Іншого кандидата на посаду заступника міського голови Михайла Трубу Анатолій Комар запитував про перспективи існування в Ямполі трьох шкіл на 8 тис. населення, тоді як в Томашполі на 7 тис. діє лише одна школа. Що буде з дитячими садочками, чи справиться новообрана міська рада з їх кількістю? Яка доля чекає людей, що можуть залишитись без роботи. На це Михайло Труба сказав, що з 2023 року усі ОНЗ автоматично стають гімназіями і відповідно до кількості учнів у навчальних закладах та учнів, які йдуть до 1 класу, тобто наповнюваності навчального закладу одна із шкіл стане філією…”.

Отже, «одна із шкіл» зовсім скоро має стати…філією іншої якоїсь. Тобто – неповноцінною школою. Ви чуєте, вчителі?!.. Готуйтеся на виліт – хто погано поводиться…

Але чому так?! А тому, що за словами пана Комара, депутата міськради, який мітить на бюджетну постійну комісію , «в Томашполі на 7 тис. діє лише одна школа», а в Ямполі – «на 8 тис. населення» – аж три!

Дивимося у Вікіпедію. Вона повідомляє, що Томашпіль «має 5944 мешканці», ( дані на 2005). Телефоную до секретаря Томашпільської селищної ради пані В.Г.Залюбівської, щоб отримати дані на цей час. Вона відповідає, що на 2020 рік населення в Томашполі значно менше – п»ять тисяч з невеличким хвостиком. Аж ніяк не 7 тисяч. Чому пан Комар приписав цьому райцентру додатково мало не дві тисячі населення, з якою метою? Відповідь на це питання спробую дати згодом.

А в Ямполі скільки населення зараз? Читаємо ту ж Вікіпедію. Там дані про Ямпіль свіжі – за 2020 рік – 10,8 тисячі населення. Аж ніяк не 8 тисяч, як твердить пан Комар. Чому ж він Ямполю приписав навпаки – менше – більш, як на дві тисячі населення? На цілу Велику Кісницю менше з якої він родом? Розберемося згодом.

З цього неправдивого посилу пана Комара пан Труба, цілком свідомо, сприймаючи його за чисту монету, як гольовий пас у футболі, робить вбивчий вирок одній із шкіл міста – «філіал!».. І зовсім скоро вона має стати тим філіалом!.. А як!?.. Адже ж кожна школа – це ціла історія! Ямпільські школи ж не теперішні, вони пережили війни, голодомори, як же можна одну з них – під ніж?.. А це ж лиш перша сесія! А попереду ж ще близько 70 таких – скільки ще вони шкіл зроблять філіалами за цей час і не лише шкіл?..

А чому? Продовжуємо читати Вікіпедію. Вона повідомляє, що в Томашполі «функціонує цукровий завод, підприємства легкої та харчової промисловості». Про Томашпільський цукровий завод Ямпільчанам щодня нагадують торгівці, які продають в центрі Ямполя Томашпільський цукор…

Поглянемо тепер ще раз у Вікіпедію. Що вона ще пише про Ямпіль? А ось що: «Ямпіль – місто в Україні… Розташоване в яру на лівому березі річки Дністер». Отже, – «розташоване в яру…», дожилися… Жителі яру, вам не соромно, що ви в яру, як лиси?.. А про промисловість в цьому яру не сказано у Вікіпедії жодного слова! Бо хіба промисловість може бути в яру?..

А що про неї тут можна сказати, що?!.. Де вона – покажіть пальчиком!.. Гонорівка тепер входить до Ямпільської ОТГ – де Гонорівський цукровий завод, пане Комар? Ви не знаєте?.. А він же давав до 60 відсотків надходжень до районного бюджету бо був найкращим в Україні! На цих надходженнях з смт. виросло місто Ямпіль! Всього за 6 років. То де це все, пане Анатолій? А як ви без цих 60 відсотків тут, в промисловій пустелі, господарювати збираєтеся?

Міський голова пан Гаджук вже, після першої сесії, має аж два заступники, а ще ж буде цілий штат «нових облич!». А ще ж буде 18 старост і кожний буде мати свій штат. А на шиї в міськради віднедавна майже двадцять об»єктів колишньої районної власності!.. Дуже збиткових. Як, наприклад, ЯТРК, рятувальна станція, дитячий розважальний центр, я вже не кажу про опорну лікарню, будинок піонерів, школи… За що їх всі утримувати, якщо такий гігантський апарат нової міськради і всі їсти хотять і не аби що?..

Економіка – це наука. Її не обдуриш. Як фізику, чи хімію. Ви почали з оптимізації однієї з Ямпільських шкіл? Але ж це краплина в морі! Вона не врятує вас. Адже апетити нового апарату ого-го які будуть!..

Як відомо Ямпіль, на відміну від сіл вимираючих, дуже погано проголосував і за міського голову Гаджука, і за більшість депутатів нового складу ради. Зрозуміло, що їм немає за що любити це місто, яке, в основному, як і я, голосувало ногами… І тому й хочеться поставити його в звичайне сільське стійло… Щоб не випендрювалося… От вони й ставлять… Почали цей процес з першої ж сесії.

І визначають йому 8 тисяч жителів… Але ж наївні! Якщо ви вважаєте, що на зараз в Ямполі всього лиш 8 тисяч жителів – то ви – Ямпільська міська рада 8 скликання – обрані незаконно! Бо виборчий закон каже, що в разі, якщо в населеному пункті менше 10 тисяч – вибори мають проводитися не за партійним принципом. А ви як обрані!?.. Від партій? То сходьте, ваш поїзд вже приїхав. А голова Ямпільської ТВК пан Ряботинський – готуй сухарі… Ти чому завчасно не запитав у Комара скільки тисяч в Ямполі населення?..

Мужики, за базар треба відповідати… І рано чи пізно ви таки відповісте. Бо, ще раз кажу – економіка – це наука її не обдуриш… Вкрасти і поділити – вже немає що тут…

На фото: школи Ямполя одна з яких незабаром піде під ніж.