Триває Дитяча шахова ліга України, змагання якої відбуваються онлайн на сайті «lichess.org». Під час пандемії коронавірусу і пов’язаного із нею карантину ці змагання набули значної популярності. В змаганнях грають команди із 22-х областей України та міста Києва. Допускається й участь іноземних легіонерів, тому на старт традиційно виходять й представники ближнього і дальнього зарубіжжя.

Вінницю в Дитячій шаховій лізі України представляє команда шахового клубу «Романтик», філії МДЮСШ № 6. Вона вже двічі вигравала вищу лігу, багато разів була призером елітного дивізіону.

Але через зайнятість провідних шахових «романтиків» в нещодавніх очних турнірах (там Владислав Пюро виконав звання кандидата у майстри спорту України, а Максим Дзюба виграв чемпіонат Білої Церкви серед чоловіків) команда на два тижні вимушено залишила вищу лігу. Але 20 листопада відбулося повернення до елітної групи Дитячої шахової ліги України.

«Романтик» лідирував майже до самого фінішу, в його активі 132 очки. Але на останній хвилині, його, на жаль, випередив колектив Харкова – 134 очки. На третій сходинці ДЮСШ № 1 Нікополя (106 очок). Перші три команди здобули путівки до вищої ліги.

Командний результат в Дитячій шаховій лізі України складається із результатів 5 спортсменів, які набрали більше за інших одноклубників очок. Цього разу залікову п’ятірку Владислав Пюро, Максим Дзюба, Богдан Станіславський, Володимир Шафір і Вікторія Біляк, яка раніше була чемпіонкою України серед дівчат в традиційних блискавичних шахах.

В особистому заліку Владислав Пюро посів високе третє, Максим Дзюба – четверте. Також призерами в складі команди стали Іван Крамаренко і Семен Платовський.

Паралельно проходили змагання і в інших лігах. «Романтик-2» на чолі із 7-річним Юрієм Перепелицею зберіг за собою місце у другій лізі, а «Романтик-3» на чолі із 7-річним Родіоном Зіньківським залишився у п’ятому дивізіоні.

Довідка

Шаховий клуб «Романтик» діє на базі юнацького центру «VinSmart» по вул. 600-річчя, 6 (директор клубної мережі – Дмитро Мира). Він є філією шахово-шашкової МДЮСШ № 6 (директор – Микола Боднар). В «Романтику» безкоштовно шахами займаються близько 50 дітей.

Шахових «романтиків» підтримують Вінницька обласна федерація із цього виду спорту, фірма «SkySoft», благодійний фонд «Хесед Емуна», молодіжний центр «Квадрат», меценати Богдан Платовський, Юрій Поремський, Олександр Козаченко, Володимир Околіта, Євген Шаповалов, Василь і Тетяна Вовки.

Валентина Лісова