Відкрив її голова Вінницької міської виборчої комісії Дмитро Шевчук. Він оголосив результати місцевих виборів 25 жовтня 2020 року та вручив Сергію Моргунову посвідчення міського голови.

Сергій Моргунов обраний Вінницьким міським головою вдруге, здобувши перемогу вже у першому турі та отримавши 65,93% голосів вінничан, які прийшли на виборчі дільниці. До міської ради пройшли чотири партії: «Українська стратегія Гройсмана» (представлена 34 депутатами), «Європейська солідарність» (9 депутатів), «Слуга народу» (6 депутатів) та «Опозиційна платформа — За життя» (5 депутатів).

Після оголошення офіційних результатів виборів очільник міста Сергій Моргунов склав присягу, Дмитро Шевчук вручив йому посвідчення. А також зачитав привітання від Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

«Сьогодні 1-й день каденції нового 8 скликання депутатського корпусу Вінницької об’єднаної територіальної громади. Хотів би подякувати усім вінничанам, які підтримали мене на виборах Вінницького міського голови. Це, мабуть, підтвердження того, що я і вся наша команда свого часу обрали правильний вектор розвитку Вінниці. Зі свого боку гарантую, що ми виправдаємо довіру наших виборців. Депутатський корпус оновився на 70%, але тут присутні люди з великим досвідом у різних сферах життєдіяльності міста. Вінничани очікують від нас злагодженої роботи, щоб ми й надалі утримували те лідерство, яке шість років тому завоювали як найкомфортніше для життя місто серед обласних центрів України», — звернувся до колег Сергій Моргунов.

Далі він окреслив пріоритетні завдання, над якими першочергово працюватиме міська рада та її виконавчі органи: «Перед нами стоїть багато завдань і викликів, серед яких — боротьба з коронавірусом. На сьогодні ми маємо максимально сконцентрувати усі свої зусилля на підтримку сфери охорони здоров’я, людей, які опинилися в тяжких життєвих обставинах, а також на підтримці підприємців. У нас є завдання зробити якісною питну воду у наших кранах. Також у перші місяці 2021 року ми маємо прийняти Стратегію розвитку територіальної громади до 2030 року. Ми маємо реалізовувати ті плани, які є у Стратегії, і кожного року звітувати перед вінничанами про виконану роботу. Також серед важливих завдань — інтеграція приєднаних територіальних громад до умов комфортного проживання — таких, які є у Вінниці. Я переконаний: якщо ми будемо працювати як єдина залагоджена команда, байдуже від якої партії, — тоді у нас все вийде. Ми маємо завжди пам’ятати: на першому місці — вінничани та інтереси територіальної громади. Вінничани важливі! Бажаю усім конструктивної роботи».

Після цього міський голова Сергій Моргунов та голова Він­ницької міської виборчої комісії Дмитро Шевчук вручили присутнім депутатам посвідчення та нагрудні знаки, а також книгу «Ординація Вінниці 1790 р.» Це унікальний правовий документ кінця XVIII століття, який є своєрідним статутом міської громади часів Речі Посполитої. Документ містить 26 статей, має окремий розділ присяг тогочасних посадових осіб та детально регламентує аспекти життєдіяльності тогочасної Вінниці.

Секретаря міської ради новообрані депутати обирали відповідно до регламенту шляхом таємного голосування. Міський голова Сергій Моргунов запропонував кандидатуру Павла Яблонського, який був секретарем місь­кої ради під час попередньої каденції.

За його обрання на цю посаду проголосував 51 депутат — це усі присутні на першій сесії восьмого скликання. Павло Яблонський подякував міському голові за довіру та звернувся до колег: «Дякую всім за підтримку. Я звертаюся до вас усіх з проханням не займатись політикою та популізмом. Ми маємо з першого дня нашої роботи відпрацьовувати мандат довіри, який нам надали мешканці нашого міста.

Павло Яблонський

Під час першої установчої сесії міської ради восьмого скликання депутати затвердили склад пос­тійних комісій міської ради та обрали їхніх голів. Кількість комісій не змінилась, їх, як і в минулій каденції міськради, — сім. Щодо голів постійних комісій, то тепер три з семи комісій очолюють жінки.

Уже вдруге головою комісії стала Антоніна Іващук, яка очолила комісію з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи. Світлана Ярова стала головою комісії з питань планування, фінансів, бюджету та со­ціально-економічного розвитку. А комісію з питань законності, депутатської діяльності і етики очолила Світ­лана Василюк

Головою комісії з питань промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг обрано Василя Павлюка, з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності — Петра Бабія.

Постійну комісію з питань освіти, культури, молоді, фізичної культури і спорту очолив Володимир Малінін. А головою комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення став Віктор Мацера.

Також за поданням міського голови на посади його заступників міська рада затвердила Матусяка Сергія Володимировича; Очеретного Андрія Михайловича; Тимощука Сергія Володимировича; Форманюка Миколу Вікторовича та Якубович Галину Анатоліївну.

А до складу виконкому місь­кої ради увійшло 14 осіб.

Пресслужба ВМР
Фото Сергія Хіміча