Цього року Державне агентство лісових ресурсів України (ДАЛРУ) зініціювало проведення загальнодержавної акції «Нагодуй птахів взимку». Попередньо 8 грудня буде проведено організоване розвішування годівничок на територіях держлісгоспів, дитсадків, шкіл, в парках, скверах.

Зима – важкий час для братів наших менших. Їхні сили виснажує холод та обмежений доступ до кормової бази. Взимку лісівники підгодовують лісових ссавців. Але й птахи – один із головних чинників у здоров’ї дерев. Тому лісівники Вінниччини пропагують серед учнівської молоді гуманне ставлення до птахів, а також організовують виготовлення, розвішування годівничок. Іі – що не менш важливо – правильну підгодівлю птахів.

До виготовлення і розвішування годівничок лісівники Вінниччини активно залучають членів учнівських лісництв, шкільні дитячі колективи. А ще лісівники проводять бесіди про те, як правильно годувати пташок.

Адже стереотипно ми вважаємо, що пернатих можна годувати їжею зі свого столу, в тому числі і хлібом. Це страшенна помилка! Нехтування вимогами до корму і підгодівлі може коштувати пташині життя!

Щоб не нашкодити птахам підгодівлею, пам’ятайте:

-Складайте корисну для птахів суміш з різних видів зерна, несолоного сала, плодів дикорослих рослин (горобини, глоду). Хліб не підходить для годування птахів!

-А чорним хлібом птицю годувати не можна взагалі.

-Булки, рогалики, крекери, пластівці, печиво й інші схожі вироби містять багато вуглеводів і непогано тамують відчуття голоду. Та узимку птахи потребують багато жирів. Бо втрати енергії на морозі величезні, а під час росту потребують багато білка. Нічого з цього у хлібі майже нема. Проте там є сіль та інші непотрібні й зовсім не корисні для птахів речовини. Якщо постійно підгодовувати качок або лебедів хлібом, вони будуть менше зважати на натуральні природні корми.

-Вчасно очищайте від залишків корму пташину їдальню, особливо від хліба, який швидко розмокає та пліснявіє. Це ризик зараження птиці аспергільозом, ботулізмом, сальмонельозом, тріхомоніазом, мікоплазмовим кон’юнктивітом та багатьма іншими хворобами.

-Регулярно наповнюйте годівничку кормами. Адже птахи звикають до цього місця. А не знаходячи там їжу, тільки втрачають на морозі дорогоцінну енергію на безрезультативний політ.

-Обирайте безпечне місце для годівниці. Не підвішуйте її там, де багато котів.

Так що допомагайте пернатим друзям дерев, будучи підкованими грунтовними знаннями! Спілкуйтесь із природою і привчайте дітей берегти природу, не забуваючи при цьому, що головне у цій справі — не нашкодити природі!

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ